El Consell Comarcal posarà càmeres en illes d’emergència de Berga per enxampar incívics

El conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, assegura que també estudien posar-ne a Cal Rosal i a Casserres

El Consell Comarcal del Berguedà també se suma al carro de la videovigilància contra l’incivisme. D’entrada, posaran càmeres en dues de les tres àrees d’emergència de Berga: la de davant del LIDL i la del costat de l’institut Guillem de Berguedà. Són les dues que acumulen més deixalles fora de lloc. La tercera és a tocar de la comissaria dels Mossos d’Esquadra i està molt més controlada.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha definit l’abandonament de residus a tocar del LIDL com “una vergonya nacional” i ho associa, en gran manera, a gent de fora, més que a ciutadans de la comarca. És a la vista dels cotxes que entren i surten de Berga i precisament per això serà el primer punt on actuaran. “Ja vam dir als veïns de la zona que teníem intenció de fer-ho”, explica Linares, que reconeix que la seva voluntat era tenir les càmeres instal·lades a principis d’agost, però la burocràcia ha posat pedres al camí. Després d’aplicar el sistema al LIDL, el desplegaran a l’illa de l’institut, que també és just en una entrada o sortida de la ciutat.

Disposar de Policia Local agilitza el procés

Linares ha assegurat que disposar de Policia Local a Berga agilitza el procés per posar càmeres a les illes de residus. Explica que, després de diverses reunions amb l’Ajuntament, s’ha pactat que s’instal·laran les mateixes càmeres que s’han posat en punts del barri vell de la ciutat i que també les controlarà la Policia Local.
En canvi, en altres punts de la comarca, instal·lar càmeres és més complicat i suma nous peatges. Fora de Berga, ara mateix el Consell Comarcal pensa en Cal Rosal i Casserres. “Són els altres dos punts negres de la comarca”, diu Linares, i s’hi instal·laran càmeres quan ja s’hagin posat a les dues illes de Berga. En aquest cas, però, caldrà contractar una empresa de seguretat perquè custodiï les imatges de les càmeres, ja que ni Casserres ni Cal Rosal disposen de Policia Local.

Dubtes sobre si és legal

Tot i que el principal objectiu és que les càmeres facin efecte dissuasiu i acabin amb els abocaments de residus a les illes, alguns experts posen en dubte que sigui legal utilitzar càmeres per perseguir l’incivisme. És el cas del doctor en Dret i expert en Comunicació Digital Borja Adsuara, que ha advertit al programa Planta Baixa de TV3 que “només es poden captar imatges per motius de seguretat” i ha assegurat que difondre-les a les xarxes, com ha fet l’Ajuntament de Berga, “pot atemptar contra la imatge i l’honor d’una persona”. Això sí, Adsuara reconeix que les administracions tenen les de guanyar perquè qui sanciona aquestes vulneracions de drets, l’Agència Catalana de Protecció de Dades, només pot multar empreses i persones.

X