Destinen 47.000 euros a arreglar camins d’accés a Queralt fins a l’octubre

Comencen les obres en diversos camins d’accés a Queralt per evitar noves esllavissades. Durant sis setmanes, fins a l’octubre, s’actuarà a la drecera (entre les capelles de Sant Jaume i dels Dolors), al camí de ronda del santuari, al patí dels Castanyers i a les escales que porten a l’aparcament del santuari. S’hi destinaran uns 47.000 euros, finançats al 70% amb diners del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat. El 30% restant, uns 14.000 euros, són recursos municipals.

L’estiu del 2019, després de diversos despreniments, l’Ajuntament de Berga va encarregar un estudi a l’Institut Cartogràfic de Catalunya que analitzés la situació dels camins de Queralt i, en concret, de la drecera, que era on hi havia hagut les principals afectacions. L’Institut va permetre que la drecera es tornés a obrir després de setmanes tancada, però va alertar que calia fer actuacions a la zona per garantir la seguretat dels senderistes. Algunes d’aquestes millores han arribat ara, dos anys després.

Talls al camí de ronda i a la drecera de Queralt

Durant la realització dels treballs, seguiran tallats part del camí de ronda del santuari per la banda del solei i la drecera que uneix Fumanya amb el santuari. Les vies alternatives per accedir a peu fins a Queralt seran a través del camí de l’obaga, per Sant Pere de Madrona o pel camí de Garreta. La durada màxima prevista dels treballs és de 6 setmanes, fins a finals d’octubre, en funció de les condicions meteorològiques.

Sanejament de camins i purga de roques

La reparació dels camins arriba després que a finals d’agost una empresa especialitzada dugués a terme un sanejament i purga de roques als vessants propers a la drecera i al camí de Ronda, ja que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ho havia recomanat el 2019. Les feines van implicar també la consolidació d’una falca rocosa situada sobre la Capella de Sant Jaume, on resta pendent fer una nova actuació per assegurar una roca inestable que es va detectar durant les feines, fet que aconsella mantenir tallat el camí fins aleshores.

X