La Valldan, inundada durant hores per un diluvi que deixa 75 mm a Berga

Els operaris de Cedinsa han hagut de netejar l'esplanada de l'Oficina de Turisme del Berguedà per evitar que l'aigua acabés a l'autovia C-16

Migdiada passada per aigua a Berga, aquest dijous. Un diluvi -efímer, però torrencial- ha deixat 50 mm en poc més de dues hores. Entre les 12 del migdia i dos quarts de tres de la tarda (14.30 h) el nivell de precipitació acumulada ha passat de 25 mm a més de 75. Tot plegat ha provocat que els carrers amb més pendent es convertissin en rierols i que, a zones més planeres, s’hi veiessin inundacions que -això sí- en menys de dues hores han quedat en no-res.

L’escenari de les imatges més impactants ha estat la Valldan. Tota la carretera de Solsona ha quedat completament inundada a primera hora de la tarda. Els cotxes intentant passar-hi entre l’aigua s’han fet virals en poca estona.

La pluja ha donat una petita treva passades les tres de la tarda, i això ha permès tornar a veure les línies de la carretera en algun punt de la Valldan. Això sí, a la part més planera, l’aigua continuava sent protagonista perquè les clavegueres no donaven l’abast. Els grans aliats han estat els carrers amb pendent més propers a la Valldan. És el cas del Pla de l’Alemany, en direcció al camp de futbol i a l’institut Serra de Noet, i el passeig dels Abeuradors. El pendent d’aquestes vies ha estat clau perquè es buidés la part central de la carretera de Solsona, però per veure-ho ha calgut esperar ben bé dues hores.

Les pluges, per cert, han estat més aviat locals. De fet, mentre a Berga hi diluviava, al migdia, en punts més meridionals, com Gironella o Puig-reig, ni tan sols l’havien ensumat, l’aigua.

Inundació a tocar de l’autovia

Un altre dels punts calents (o xops) de la tarda ha estat a tocar del Càmping Berga Resort. L’esplanada de l’Oficina de Turisme del Berguedà ha quedat absolutament inundada i l’aigua vessava cap al carril de sortida de la C-16 que connecta amb l’entrada sud de Berga.

Els operaris de Cedinsa, l’empresa que gestiona la C-16, han hagut de desplaçar-se davant de l’Oficina de Turisme per resoldre els problemes que tenia la zona per absorbir l’aigua que queia del cel. Tècnicament no els pertocava, perquè la inundació no era a la C-16, però sí que l’afectava indirectament, ja que, si seguia plovent i els problemes de drenatge no es resolien, l’aigua podia desbordar cap a l’autovia. I això, a només dues hores del final de la jornada, augurava maldecaps.

X