Salut ja ha posat una seixantena de terceres dosis en residències del Berguedà i preveu enllestir la resta en dues setmanes

Els calendaris de vacunació són encara flexibles i depenen de les possibilitats que tinguin les residències d'informar els familiars dels residents, abans de vacunar-los

En marxa l’administració de terceres dosis de la vacuna contra el coronavirus al Berguedà. Segons han confirmat fonts del Departament de Salut a l’Aquí Berguedà, aquest dilluns -el primer dia que es van posar terceres dosis a la Catalunya central– es van administrar una seixantena de vacunes en residències de Berga i Casserres. Aquest dimarts els equips de vacunació són fora de la comarca, però hi tornaran dimecres amb la idea d’enllestir la resta de residències entre aquesta setmana i la vinent.

Salut remarca que els calendaris de vacunació són encara flexibles i depenen de les possibilitats que tinguin les residències d’informar els familiars dels residents, abans de vacunar-los. Dimecres està previst vacunar a Berga i a Bagà i divendres, a Casserres i Gironella. El calendari s’ha dissenyat des de dijous, quan el Govern va prendre la decisió d’administrar un vaccí a la gent gran de les residències per evitar nous brots.

Mig miler de vacunes a la Catalunya central en un sol dia

En tota la Regió Sanitària de la Catalunya central es van posar unes cinc-centes vacunes al llarg del dilluns, el primer dia que es van posar terceres dosis en residències. Dilluns, a banda de les seixanta al Berguedà, també se’n van posar al Bages, el Moianès i Osona, i aquest dimarts s’han posat les primeres a l’Anoia i dimecres serà el torn del Solsonès.

L’objectiu del Departament de Salut és cobrir les 95 residències geriàtriques de la Regió Sanitària entre aquesta setmana i la que ve.

Protegir les persones més vulnerables

L’objectiu principal de l’estratègia de la vacunació contra la COVID-19 és protegir les persones més vulnerables de patir les malalties greus i complicacions que comporta la infecció pel SARS-CoV-2. Per aquest motiu, paral·lelament a l’estratègia de vacunació de totes les persones de 12 anys i més, el Departament de Salut, seguint les directrius estatals, ja ha començat a administrar aquesta dosi addicional de vacuna contra la COVID-19 a les persones institucionalitzades en residències de gent gran. Per garantir la protecció de les persones residents, aquesta vacunació s’ha de realitzar independentment de l’edat, pel fet que la majoria d’elles presenten un risc més elevat de patir complicacions derivades de la seva pluripatologia i fragilitat.

Segons diversos estudis, en persones grans es produeix un descens en la resposta davant la infecció pel SARS-CoV-2 aproximadament al cap dels 6 mesos de la vacunació. Per aquest motiu, és primordial que s’administri una tercera dosi de la vacuna contra la COVID-19 i així s’augmenti la resposta immunitària de les persones vacunades. 

De fet, el Departament de Salut ja va administrar la setmana passada una dosi addicional a persones en tractament immunodepressor. A la Catalunya central s’han vacunat una cinquantena de persones a través dels hospitals de Manresa, Igualada i Vic.

Campanya a les universitats sense cita

En paral·lel, continuen les campanyes per facilitar la vacunació als joves. La franja entre 20 i 35 anys presenta el nivell de cobertura més baix. A la Catalunya central, com a la resta del país, s’ha començat a vacunar als campus universitaris.

La UPC de Manresa va estrenar-se amb vacunació la setmana passada en franja de migdia amb una tèbia resposta i una cinquantena d’estudiants vacunats. Amb tot, des del Departament s’insisteix que estem en una fase on cal fer accions de vacunació per anar a aconseguir vacunar a persones que, si no els facilites l’accés al vaccí, probablement no es vacunarien. Al Bages la campanya a les universitats continuarà la setmana que ve, a la FUB. Es farà de dilluns 27 de setembre a divendres 1 d’octubre al vestíbul de la planta baixa de l’edifici FUB1, de 12 a 16 h.

A l’Anoia, el campus d’Igualada de la Universitat de Lleida vacunarà demà dimarts i també dimecres en franja de migdia. En concret demà dia 21 al Pla de la Massa de 12.30 a 17.30 h i dimecres a la Teneria de 12 a 16 h.

També a Osona, es va vacunar a la UVic sense cita la setmana passada. Es van administrar 37 vacunes. Així mateix hi va haver presència d’un equip de vacunació al Mercat de Música Viva de Vic, dissabte al matí amb una vintena de dosis administrades. Aquest esforç de portar la vacuna a espais concorreguts portarà un equip divendres que ve a l’Esclat de la Malla.

Vacunació sense cita prèvia a l’Hotel d’Entitats

També durant aquest mes de setembre hi ha oberts els punts de vacunació poblacional sense cita. Els horaris són:

  • Berga: Hotel d’Entitats, carrer Mestre de Pedret, 2

Dilluns de 14 a 20 h i dijous de 9 a 14 h.

  • Manresa: Palau Firal, carrer de Castelladral, 5

Dimarts a divendres de 9 a 14 h

Dimarts a dijous de 14 a 20 h.

  • Igualada: Edifici l’Escorxador, carrer Prat de la Riba, 45

Dimarts, dijous i divendres de 8 a 14 h.

Dilluns, dimecres, dijous i divendres de 14 a 20 h.

  • Vic: Recinte Firal El Sucre, carrer de la Llotja s/n

Dimarts, dijous i divendres de 9 a 14 h.

Dilluns, dimecres, dijous i divendres de 13 a 20 h.