El Berguedà frega el 80% de majors de 12 anys vacunats amb pauta completa

El gran repte continua sent en les persones entre 20 i 40 anys, que continuen estancades en el 60% de vacunats amb pauta completa

Un 79,7% dels berguedans majors de 12 anys ja tenen la pauta completa de la vacunació contra la Covid-19. Els majors de 12 anys són la part de la població que, de moment, té permís per vacunar-se. Per als infants, encara no s’ha autoritzat.

El percentatge està per sota de la mitjana catalana (80,1%), i això que durant moltes setmanes el Berguedà va ser una de les comarques de Catalunya més ben cobertes pel que fa a vacunes. En les darreres setmanes, i en una tendència que s’ha produït de manera més o menys homogènia arreu del país, les vacunes diàries han caigut en picat, no pas perquè no se’n disposi, sinó perquè qui queda per posar-se-la no ho fa.

De fet, en aquests moments, i després de l’overbooking dels primers mesos, el Departament de Salut ja no obliga a demanar cita per vacunar-se a la comarca. Qui es vulgui posar una dosi pot anar directament a l’Hotel d’Entitats de Berga cada dilluns, de 2 del migdia a 8 del vespre, i cada dijous, de 9 del matí a 2 del migdia.

Diverses franges, encallades al 60%

La gran cita pendent pel que fa a vacunes continuen sent les persones d’entre 20 i 40 anys. Tot i que fa mesos que es poden vacunar, el ritme de dosis s’ha estancat i tot just ronda el 60%. El nivell de cobertura és lluny del 72% de la franja dels 40 als 44 anys, del 78% de la franja dels 49 als 49 anys i del 80% que superen amb escreix les franges de persones més grans.

En canvi, per sota, els adolescents estan responent molt millor a la crida per vacunar-se. De la franja dels 16 als 19 anys, ja se n’han vacunat un 68,1%, tot i que fa molt menys temps que poden fer-ho que, per exemple, les persones d’entre 30 i 34 anys (60,4%). A banda, els infants d’entre 12 i 15 anys ja són al 52,8% de vacunats amb pauta completa, malgrat que van ser els últims en rebre permís per posar-se dosis.

Primeres terceres dosis a les residències

En paral·lel, aquesta setmana s’han començat a posar terceres dosis en gent gran que viu en residències del Berguedà. Les primeres seixanta es van posar a Berga i a Casserres dilluns, però està previst que a la resta de centres de la comarca les terceres dosis s’administrin entre aquesta setmana i la vinent.

De moment, però, les terceres dosis només s’han autoritzat en gent gran de residències perquè s’ha comprovat que les residències poden ser focus de rebrots. Segons diversos estudis, en persones grans es produeix un descens en la resposta davant la infecció pel SARS-CoV-2 aproximadament al cap dels 6 mesos de la vacunació. Per aquest motiu, és primordial que s’administri una tercera dosi de la vacuna contra la COVID-19 i així s’augmenti la resposta immunitària de les persones vacunades.