Kira López, alumna del Pare Manyanet, es va suïcidar quan anava a l’escola i això va arribar al Congrés

Patrocinat

La Salut Mental i l’assetjament escolar ha tornat al Congrés. La sessió de control a l’Executiu, a la qual han faltat la majoria dels ministres, ha tornat a situar els problemes relacionats amb la salut mental en el punt de mira. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha preguntat a la ministra de Sanitat, Carolina Darias quan té previst el Govern impulsar l’Estratègia Nacional de Salut Mental aprovada per la Cambra al juliol de 2020. Al que la titular de Sanitat ha respost que el Govern està treballant en això i es preveu que estigui a punt a finals d’any.

Inés Arrimadas coneixia personalment a la Kira López i de vegades es veien al portal de la comunitat on vivia la diputada, ja que els avis de la Kira vivien al mateix edifici.

“El suïcidi és la primera causa de mort entre els joves. És un drama que va en augment. Hem de treballar junts. Des de Ciutadans impulsem aquesta estratègia. Li demano que no facin anuncis que no arriben, li demanen que implementin totalment aquesta estratègia. No hi ha més temps ni vides a perdre”, ha respost Inés Arrimadas, que en aquell moment ha ensenyat la foto de la jove Kira López del barri de Sant Andreu de Palomar de Barcelona que es va suïcidar recentment.

La Kira, de 15 anys, es va suïcidar camí de la seva escola el passat 19 de maig. Els seus pares, als quals Arrimadas s’ha referit durant la sessió de control, estan duent a terme una forta campanya a través de les xarxes socials per lluitar contra el bullying amb el hashtag #StopBullyingForKira.

L’assetjament escolar i la salut mental arriba a la Cambra en un moment en què el suïcidi s’ha convertit en la primera causa de mort en els joves espanyols, cosa que mai havia passat des que es disposa d’estadístiques. No en va, la situació de l’atenció mental és de precarietat absoluta: tenim menys de sis psicòlegs per cada 100.000 habitants enfront dels 18 de mitjana de la Unió Europea.

La preocupació per aquest assumpte va començar a prendre notorietat gràcies a l’actor Román Reis, al qual se li va suïcidar la mare, i gràcies a José Manuel López, el pare de Kira, tots dos tenen en comú que reclamen un pla nacional contra el suïcidi i un altre contra el bullying. No obstant això, la formació taronja ja ho havia portat per primer cop a l’hemicicle al juliol de l’any 2020, quan el va incloure en les conclusions de la Comissió de la Reconstrucció.

Els pares de la Kira no estan sols en aquesta lluita, ja que l’associació Nace No al acoso i la seva presidenta Carmen Cabestany estan amb ells i els dona tot el seu suport.

Laura Espinosa i Oscar Garcia Turón són també víctimes mortals d’assetjament i els pares estan assessorats per la mateixa associació.

Precisament la Sra. Cabestany va fer que al 2019 s’aprovés un decàleg contra l’assetjament escolar a Catalunya, però tot i estar aprovat per unanimitat pel Parlament català no s’aplica a les escoles de forma obligada, sent així els centres escolars “jutge i part”; i això no funciona, el que està produint és que molts alumnes pateixin bullying impunement.

X