“Benvinguts a Pagès agrada perquè permet veure els animals des de primera línia”

Maria Àngels Capdevila, de 49 anys, és una de les dues ànimes que hi ha darrere de Xai de Ferreres, d’Olvan; l’altra és el seu marit, el Marià

Patrocinat

Benvinguts a Pagès La Festa, que aquest any recupera la presencialitat, arriba els dies 2 i 3 d’octubre. Aquesta iniciativa implementada a la comarca a través de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà implica a 2 productors i 9 restaurants comarcals.

Xai de Ferreres és un dels productors del Berguedà que obren les portes de casa en el marc del Benvinguts a Pagès. Fa 12 anys que ven el seu producte al mercat. L’empresa és totalment familiar, la porten un matrimoni d’Olvan amb l’ajuda dels seus fills, i ha anat passant de generació en generació. Fins fa 12 anys, però, venien els xais a majoristes i en perdien la pista. I per això van decidir convertir-se en comercialitzadors.

La Maria Àngels Capdevila té 49 anys i és una de les dues grans ànimes de Xai de Ferreres, juntament amb el seu marit, el Marià.

Per què volíeu vendre vosaltres mateixos els vostres xais?

D’entrada, per saber on anaven a parar. De fet, ara que ho fem nosaltres, ens fa molta il·lusió explicar que el 90% de tot el que venem es queda al Berguedà. Ens agrada perquè això vol dir que la gent del territori ens valora.

I on va a parar el Xai de Ferreres?

Sobretot a restaurants de la comarca i carnisseries. El 80% del que venem va a aquest tipus de clients. El 20% restant són clients finals, és a dir, particulars que ens compren directament el xai a nosaltres per endur-se’l a casa.

Us va costar donar-vos a conèixer al mercat?

Sí. Vam intentar anar-nos a vendre porta a porta, però no ens va acabar de funcionar. Potser no en sabíem prou. És normal, no ho havíem fet mai. Ara bé, el que sí que va funcionar, i molt, va ser el boca-orella.

On va començar la cadena?

Al restaurant L’Estació del Carrilet de Cal Rosal. Ells van ser els primers que ens van comprar un xai. Nosaltres estàvem molt contents i ells també. Els clients van veure que el xai que es feia allà era molt bo i se’n va començar a parlar. I així vam anar rebent nous clients que també el volien. I ara últimament, a banda del boca-orella, també ens funcionen molt bé les xarxes socials.

El primer cap de setmana d’octubre torna el ‘Benvinguts a pagès’. Vosaltres hi sou des de la primera edició.

Sí, i hi serem sempre que es faci.

Per què?

Perquè és un aparador per a nosaltres. Ens serveix per explicar el nostre dia a dia, com treballem, i perquè el client vegi com viuen els xais a casa nostra. Cadascú treballa els ramats a la seva manera, i agrada de veure.

Què és el que més crida l’atenció a la gent us visita?

Els fa molta gràcia poder veure els animals. Si no hi hagués aquesta iniciativa, no anirien a una casa de pagès a veure com treballen perquè no tenim aquesta costum com a societat. I aquesta mena de portes obertes agrada molt sobretot per això, perquè permet veure els animals des de primera línia.

I la iniciativa us ha portat nous clients?

Sí, per descomptat. No d’entrada, però sí al cap d’uns dies. La gent es queda amb les idees que transmetem i amb la manera com treballem, i quan necessiten xai, pensen en nosaltres.

X