Els bolets faran dissabte al carrer Major de Berga, tot i que les tapes hauran d’esperar

Torna la Bergabolet i ho fa amb les paradetes de bolet fresc, decoració espectacular i tallers d'artesania

Torna la Bergabolet. Durant tot aquest dissabte, 2 d’octubre, el carrer Major de Berga es convertirà en epicentre boletaire, malgrat que aquest any el cap de setmana no es podrà complementar ni amb el concurs de Puigventós ni amb la falla del passeig de la Pau. Al carrer Major, la unió de botiguers Bergacomercial, en col·laboració amb l’Ajuntament, dediquen tota una jornada als bolets i la seva difusió.

Els ingredients habituals com les paradetes de bolet fresc i productes relacionats amb el món del bolet, compartiran protagonisme amb novetats com la recuperada passada gegantera de la Bauma dels Encantats i l’Escola de Música de Berga, que l’any passat no es va poder fer per la Covid-19. Hi participaran els gegants i els nans de la Bauma, però també el ‘Tocat del Bolet’, el nan de Montmajor. Serà dissabte al matí, mentre a la plaça de les Fonts hi haurà la 50a trobada micològica, per respondre dubtes i curiositats sobre el món dels bolets.

Bolets gegants al cor de Berga

L’altra gran novetat d’aquesta Bergabolet és la decoració dels carrers: hi haurà bolets gegants per tot el carrer Major. En total, se n’hi posaran vuit. Els han fet al taller de gegants i capgrossos Sarandaca i els han decorat l’Associació de Veïns del carrer Major, Dones d’Art i els artistes de la galeria d’art Verdaguer 7 de Berga.

Dels 8 bolets gegants, quatre han estat decorats per les artistes de Dones d’Art i l’Associació de Veïns del carrer Major. S’han inspirat en el món del Pop Art per als bolets més petits. Per als més grans, les llenegues, s’han inspirat en els insectes que hi ha al bosc i en un circ imaginari.

Per la seva banda, des de la galeria d’art Verdaguer 7 s’han encarregat dels altres quatre bolets. Per pintar-los, s’han inspirat en les quatre estacions de l’any. Cada bolet en representa una i conté les figures més singulars de cada època.

Tallers d’artesania

L’Ajuntament també hi ha posat el seu gra de sorra i ha complementat la dinamització organitzada per Bergacomercial amb la primera Fira d’Artesania. Per fer-la possible, l’agrupació BerguedArt obrirà la seva nova seu, a l’antiga botiga Ceràmica Puig, a la plaça Sant Pere, i s’hi muntaran parades d’artesania, demostracions i tallers per a tots els gustos. Serà d’11 del matí a 1 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a les 6.

Despeses compartides

El pressupost de la Bergabolet d’aquest 2021 és d’uns 8.500 euros. D’aquests, 5.000 surten de les arques municipals i 3.500, de la unió de botiguers. És un pressupost calcat al de l’any passat, quan es va haver de fer una Bergabolet de mínims, marcada per la pandèmia.

Els 8.500 euros d’aquest any, però, encara queden molt lluny dels 19.000 que s’hi havien invertit el 2019. Aleshores es va poder omplir el carrer Major de tapes, en un concurs que des de feia anys omplia com mai l’eix central de la ciutat. Ara, però, ni la pandèmia ni el pressupost fa possible reeditar aquesta imatge, però -això sí- permet repetir la Bergabolet, encara que sigui en una nova edició de mínims.

X