La Diputació paga els 700.000 euros que va comprometre’s a posar a l’inici del porta a porta al Berguedà

Ho farà en dues anualitats de 350.000 euros i el Consell utilitzarà els diners per recuperar els que va haver d'avançar i per al desplegament del nou sistema als pobles petits

La Diputació de Barcelona ha arribat a un acord amb el Consell Comarcal del Berguedà per fer efectiu el pagament dels 700.000 euros que l’ens provincial es va comprometre a aportar per a la implantació del porta a porta, la tardor del 2018. En el seu moment, posar en marxa el porta a porta en 12 municipis de la comarca va costar més

El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ho ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa a la seu del Consell Comarcal. Gomar ha explicat que aquesta mena d’aportacions donen sentit a la Diputació: “Som una institució municipalista, que dona suport al món local. Quan es va plantejar el tema vam tenir clar que ho havíem de fer tant sí com no”.

La implantació del porta a porta va costar més de 2 milions d’euros. Tots aquests diners els va avançar el Consell Comarcal, malgrat que en el seu dia hi va haver un acord de repartir-se les despeses entre l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat, la Diputació i el Consell. Ara, la Diputació farà efectiu el compromís i liquidarà el deute verbal amb dues anualitats de 350.000 euros cadascuna. El vicepresident del Consell, Abel Garcia, ha encoratjat la Generalitat a fer el mateix, i “donar compliment a allò que es va prometre”.

700.000 euros per ajudar a culminar el canvi

En el seu moment, haver d’assumir tota la despesa del porta a porta va obligar el Consell a gratar-se la butxaca i a buidar calaixos on tenia diners reservats. Amb aquests 700.000 euros de la Diputació, el govern comarcal podrà tornar-ne a omplir una part. De tota manera, sembla que els diners no hi seran gaire temps, al calaix: el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha assegurat que s’està buscant la millor fórmula qualitat-preu per tal que els municipis petits també canviïn de model de recollida de residus. I els 700.000 euros de la Diputació “ajudaran” a pagar aquesta segona fase del procés, ha afirmat el vicepresident, Abel Garcia.

El conseller de Medi Ambient ha deixat clar que ho tenen “més que estudiat” i que no hi ha dubte sobre el model que s’implantarà als pobles petits: “Anem en la línia dels contenidors intel·ligents i en l’aplicació d’un sistema informàtic que permeti controlar a tot arreu, tant als grans municipis del porta a porta com als petits, qui recicla i qui no. És el que ens permetrà poder aplicar fórmules com el pagament per generació”.

Ara, diu, l’únic que estan analitzant és la fórmula més econòmica per fer-ho. En aquest aspecte, el president comarcal, Josep Lara, ha explicat que “no ens agrada fixar-nos-hi gaire, però hem de tenir en compte el cost per habitant” i ha afegit que “en molts d’aquests pobles hi viuen desenes d’habitants i hem d’intentar afinar tant com es pugui perquè la despesa no es descontroli”.