La consellera Jordà, en la seva intervenció al Parlament. MARC PUIG / ESQUERRA

La consellera Jordà anuncia la moratòria: prohibit construir més incineradores a Catalunya

La mesura és qüestió de dies, durarà dos anys i impedirà que s'obrin noves incineradores, que no s'ampliïn les existents i que s'elabori un pla de tancament i desmantellament

El Govern de la Generalitat aprovarà una moratòria d’infraestructures d’incineració de residus. La mesura és qüestió de dies, s’incorporarà a la Llei d’acompanyament de pressupostos i impedirà que s’obrin noves incineradores, que no s’ampliïn les existents i que s’elabori un pla de tancament i desmantellament. El cop per als promotors de la incineradora de Cercs sembla, ara sí, irreversible.

En una intervenció al Parlament, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha recordat que “el cost ambiental del tractament de residus preocupa el Govern de la Generalitat, ja que les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle suposen vora el 6% de les emissions globals del país, i en el cas de les associades a la incineració un 1,4%”.

Per això, la consellera ha anunciat que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural durà a terme una moratòria sobre la incineració de residus, que serà de dos anys, i que d’entrada ja evita que durant aquest temps se’n puguin construir o ampliar. Jordà ha agraït la pressió exercida per totes les entitats i plataformes ecologistes del país que, des de fa anys, treballen perquè el país avanci cap al residu zero, especialment CEPA, la Federació d’Ecologistes de Catalunya i la Plataforma Ciutadana Residu Zero.

X