El ple de Cercs denega la reforma urbanística necessària per alçar la incineradora

No hi ha hagut sorpreses. El ple extraordinari d’aquest dimarts a l’Ajuntament de Cercs ha servit per tombar per unanimitat la proposta de Pla de Millora Urbana que els promotors de la incineradora havien presentat per poder alçar la infraestructura. Tot i que el sentit del vot dels regidors ha estat el mateix (i que ha quedat clar des del minut u de sessió que així seria), no ha estat ni de bon tros un ple tranquil.

D’entrada, el pati de cadires de la sala ha quedat gairebé ple. Una vintena de persones han respost a la crida de la Plataforma Anti-Incineradora i han presenciat una sessió que, a priori, eren faves comptades: l’alcalde ja havia anunciat que el govern refusaria la proposta dels promotors i l’oposició fa mesos que pressiona per tallar de soca-rel les ales al projecte.

Tensió pels pròxims moviments dels promotors

Un dels punts de debat més recurrents durant tota la sessió ha estat sobre el període d’al·legacions de 30 dies que ara s’obre per a l’empresa. L’alcalde, Jesús Calderer, ha recalcat que cal respectar-lo i ha assegurat que no té ni idea de si l’empresa farà cap pas o no.

L’oposició, tant ERC com PIBER, han deixat clar que no es refien de l’alcalde. Insisteixen que Calderer sempre ha facilitat els tràmits als promotors i no dubten que hi tornarà, si en té l’ocasió. I és que l’alcalde s’ha mostrat convençut del vot en contra perquè l’informe negatiu de l’arquitecte del Consell Comarcal l’avala, però ha continuat defensant que “hem d’estudiar qualsevol projecte”.

Des d’ERC, Jordi Riera i Isaac Lozano han retret a l’alcalde que “sempre se li han donat les eines per aturar el procediment i s’hi ha negat”. Esquerra ha parlat directament dels articles 116 i 125, els punts normatius que li haurien permès al govern paralitzar el projecte des de feia mesos.

Des de PIBER, Germán Sánchez ha assegurat en una intervenció al final del ple que els promotors tenen un as a la màniga. Segons ha dit, ha tingut coneixement que l’empresa té “un altre projecte que és millor” i que presentaran en els pròxims mesos, després de no haver-se’n sortit amb la incineradora.

“No ha sortit gratis”

ERC ha insistit molt amb la feina de la Plataforma Anti-incineradora. En un tens cara a cara amb l’alcalde, Isaac Lozano ha reivindicat que durant tots aquests mesos la PAIC ha funcionat gràcies a aportacions desinteressades de persones a títol particular. Entre molts aspectes, la investigació de la PAIC ha permès posar sobre la taula la qüestió dels emprius. Hi ha documents de fa segles que apunten que els terrenys de la central eren béns comunals de titularitat municipal i que, com a tals, han de ser de l’Ajuntament. Això ho va destapar la PAIC i ara l’Ajuntament ho investiga.

A banda d’això, Calderer ha recordat que, fa mesos, es va aprovar per unanimitat fer una consulta popular sobre la incineradora. Es va acordar que es fes des de fora de l’Ajuntament per evitar que es polititzés i l’alcalde ha retret directament a Lozano, que també és membre de la PAIC, que l’entitat no l’hagi impulsat després d’aquell ple. El retret ha portat a un dels moments més tensos de la sessió.

ERC retreu a l’alcalde haver amagat el projecte en campanya electoral

No és la primera vegada que se li recorda. Isaac Lozano ha apuntat que li sembla “d’una baixesa important” retreure a una entitat no haver impulsat una consulta, “quan vostè [Calderer] va ser el primer de privar-los de votar en l’exercici democràtic més net que hi ha: les eleccions municipals”.

El regidor republicà ha insistit que Calderer sabia de l’existència del projecte, abans que se celebressin les eleccions del 2019 i no en va dir res. També ho ha recordat, més tard, el regidor de PIBER, Germán Sánchez, que ha recordat l’estupefacció de l’oposició durant un dels primers plens del mandat, quan el govern els va parlar per primera vegada de la idea que se’ls havia plantejat feia mesos.

X