Els polítics prometen pel 2022 el pla de reactivació econòmica que no han desenvolupat aquest any

Tots els grups del Consell Comarcal entonen el 'mea culpa' sobre l'incompliment del pacte amb els empresaris en un ple extraordinari gairebé monotemàtic

Mea culpa unànime dels polítics sobre la no execució de les primeres accions del pla de reactivació. Els 100.000 euros que al juliol es van reservar per al pla consensuat entre polítics i empresaris finalment aniran a parar a accions relacionades amb la promoció econòmica, però que no són del pla. Aquest dimecres, en sessió extraordinària, el ple del Consell Comarcal del Berguedà va aprovar una modificació del pressupost d’aquest any que desfà el moviment del juliol i certifica que el pla de reactivació, si comença, començarà el 2022. La modificació es va aprovar amb els vots a favor dels consellers de govern.

Durant la primera part del ple, el president comarcal, Josep Lara, va matisar que el ple no era per posar diners a la bossa del pla de reactivació, de cara al 2022, sinó per aprofitar els 100.000 euros que es van apartar al juliol per tapar partides sobrevingudes i quadrar números ara que arribem a les últimes setmanes d’any. Lara va dir que “si no hi ha concreció en les accions que s’han d’executar, no podem començar a tirar-lo endavant”, unes paraules que més endavant se li van retreure des de la CUP: “Diem que no les hem aterrat. Però qui les ha d’aterrar, si no ho fem nosaltres? L’Esperit Sant?”.

El discurs inicial de Lara va calmar els ànims d’Esquerra, que va començar amb un discurs moderat i constructiu on, això sí, reclamava al govern propostes realistes, assumibles i, sobretot, que tots els actors polítics remin cap a la mateixa direcció. De fet, els republicans van explicar per primera vegada que, quan l’ACEB els va presentar la seva Visió, van elaborar un pla amb les seves propostes que mai han fet públic per intentar que tots els esforços se centrin en l’elaboració d’un pla conjunt entre empresaris i polítics. “L’acompanyarem en què això vagi endavant, si tothom va cap al mateix lloc”, va dir Moisès Masanas, adreçant-se directament al president.

Més endavant, la CUP va avançar que votaria en contra de la modificació del pressupost, no perquè estigui en contra de quadrar números a finals d’any, sinó perquè el moviment certifica que no s’han complert els compromisos del ja batejat com a ‘Pacte de l’Estany Clar’. El conseller cupaire Ivan Sánchez va demanar que no s’esperi al 2022 per tornar a apartar 100.000 euros per al pla de reactivació i que ja es reservin aquest any i se’ls comenci a donar sortida. En aquest sentit, Sánchez va proposar que es treguin dels 4 milions i mig que queden dels diners que el Consell reservava per al tancament de l’abocador i que finalment no haurà d’utilitzar perquè l’acció serà finançada per l’Agència de Residus de Catalunya.

“La comarca està per trencar-nos la cara amb qui sigui”

També des de la CUP, Sebastià Prat va fer un dels parlaments més crítics de la sessió. Prat va retreure que la Visió de l’ACEB ja establia formes de funciona, les comissions executives: “Constituir-les no val diners. I tampoc s’ha fet”. El conseller cupaire va assegurar sentir “decepció” perquè, al seu entendre, “s’ha demostrat que no es feia una aposta pel pla de reactivació”. Prat també va afegir que “la comarca està per trencar-nos la cara amb qui sigui”, va recordar que la CUP s’ha esforçat a acostar posicions amb els empresaris malgrat la distància que històricament els ha separat, però va lamentar que, com a Consell, “no estem veient que la comarca és l’important”.

“Ens fa la sensació que no es posen tots els ous en el mateix cistell”

ERC es va alinear bastant amb la CUP i va acabar amb un discurs, de Ramon Camps, que va apujar una mica el to de la sessió. Camps va retreure que “estem decidint una cosa entre tots i hi ha altres camins oberts”. El republicà va esmentar l’estratègia 2030 proposada pel PSC i va demanar al govern que faci moviments per recuperar la confiança dels de fora: “Ens fa la sensació que no es posen tots els ous en el mateix cistell. I que votem coses perquè, si no, ens renyaran”.

“Treballem molt, però ens costa projectar-ho”

Des del PSC, el vicepresident del Consell Comarcal, Abel Garcia va assegurar que no s’està anant en diferents línies i que s’està adaptant el projecte que va proposar ell mateix per encaixar-lo al pacte publicoprivat. “S’estan fent coses i ens comprometem a aterrar-les en un pressupost per al 2022 que sigui realista. Aquí treballem molt, però hi ha una crítica interna que fem entre tots i és que ens costa projectar-ho i explicar-ho moltes vegades”, va dir.

El conseller socialista va insistir que sí que hi creu i, tot i que va matisar que “el dia a dia també ha de tirar endavant”. Per això va recalcar que segueixen decidits a contractar un tècnic que s’encarregui de l’execució de les accions, malgrat que durant aquesta segona meitat del 2021 no s’hagi pogut tancar l’operació.

El “sí crític” del president de l’Agència de Desenvolupament

No és habitual que el PDeCAT prengui la paraula en un ple per elaborar el seu propi concurs. Ahir el president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, ho va fer. Abans, des d’ERC se li va retreure les declaracions a l’Aquí Berguedà a mig juny en què assegurava que se sentia “més proper a la patronal d’empresaris que al govern del Consell Comarcal”.

Vall va explicar que votaria a favor “per responsabilitat amb altres partides”. Ara bé, va afegir que era “un sí crític” perquè no està d’acord amb la manera com s’havia plantejat la modificació: “No estem complint amb el pacte de la reactivació”. A banda, el president de l’ADB va demanar a tot el plenari que remi cap a la mateixa direcció perquè el 2022 hi pugui haver els diners que es necessiten: “Ho devem als berguedans. La política no pot fallar una altra vegada. I és important que ens ho prenguem tots seriosament”.

Lara diu que “hi posarà els diners que facin falta”, però pica la porta als ajuntaments

En la part final del ple, el president Lara va reiterar que, de cara al 2022, hi posarà “els diners que facin falta” i també els buscarà allà on calgui. Ara bé, Lara va insistir que hi haurà accions on els municipis també s’hauran de gratar la butxaca. L’alcalde de Gironella, David Font, ja va dir la setmana passada al Consell d’Alcaldes que això no seria un problema i que ells [Gironella] hi serien, i aquesta setmana els alcaldes de Berga i Saldes s’han pronunciat en la mateixa línia, però han demanat al govern comarcal que posi una marxa més.

Per justificar que el govern creu en la promoció econòmica, Josep Lara també va recordar que hi ha 200.000 euros reservats per al polígon d’Olvan des de fa dos anys i que aquest any, en vista de l’època on som, és probable que tampoc es puguin gastar. L’afirmació tampoc va acabar de convèncer a l’oposició i, des d’ERC, Ramon Camps demanar-li que els posi en un altre lloc abans d’acabar l’any i que els reservi novament en el pressupost del 2022: “Em sembla esperpèntic. Si ja els tenim, els posem. És una cosa que vam votar tots”.

La darrera intervenció del debat va ser per a Antoni Chueca, de la CUP, que en mig minut va estirar les orelles a tot el ple: “Som vuit partits diferents, amb vuit ideologies diverses. Deixeu-vos d’ideologies i penseu en la comarca. La proposta de l’ACEB no és una proposta política, és una proposta de comarca”.

Per cert que, durant tota la sessió (que va durar gairebé una hora, malgrat només tenir dos punts), entre el públic hi havia cares poc habituals. Hi van voler assistir membres de la junta de l’ACEB, encapçalats pel seu president, Josep Maria Serarols, i també el president de la Federació del Comerç Berguedà, Xavi Orcajo.

X