‘El primer emperador i la reina Lluna’ de Jordi Cussà, candidata a novel·la de l’any

La darrera obra de l'autor berguedà és una de les nou candidates al Premi Òmnium, que l'entitat dona cada any a la millor novel·la del país


El primer emperador i la reina Lluna, la darrera obra que el berguedà Jordi Cussà va publicar abans de morir, és una de les nou candidates al Premi Òmnium a la novel·la de l’any. Aquest any se celebra la cinquena edició del certamen, considerat el més ben dotat econòmicament a obra publicada: el guanyador s’endú 20.000 euros, i se’n destinen 5.000 més a la promoció de l’obra.

Les obres, publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, la investigadora de la UOC i crítica literària Júlia Ojeda, el llibreter Lluís Ruiz i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico.

A partir de la llista d’obres seleccionades, feta pública aquest dijous coincidint amb el Dia de les Llibreries, un jurat independent i de prestigi format per Anna Casassas, Marta Segarra, Neus Real, Xavier Pla i Oriol Izquierdo donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim 21 de desembre. El premi es lliurarà a finals de gener.

Un premi creat per igualar certàmens d’arreu del món

El Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, assegura que cal aprofitar la cinquena edició del premi per “enfortir les lletres catalanes com a element de cohesió social, davant dels atacs dels estats espanyol i francès, que la voldrien minoritzada“.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra ‘Els estranys’; ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018; i el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb ‘L’esperit del temps’. L’any passat el Premi Òmnium de novel·la va recaure en ‘Boulder’ d’Eva Baltasar.

Les 9 novel·les seleccionades

Els angles morts. Borja Bagunyà. Edicions el Periscopi

Terres mortes. Núria Bendicho. Anagrama

El primer emperador i la reina Lluna. Jordi Cussà. Comanegra

L’aigua que vols. Víctor García Tur Enciclopèdia

Noruega. Rafa Lahuerta. Drassana

Junil a la terra dels bàrbars. Joan-Lluís Lluís. Club Editor

El mar de cap per avall. Pep Puig. L’Altra

El setembre i la nit. Maica Rafecas. LaBreu

La casa de foc. Francesc Serés. Proa

X