12.500 euros per contractar més vetlladors escolars per atendre alumnes amb necessitats especials

El Consell destinarà una partida extraordinària per atendre 18 alumnes amb necessitats especials de 5 centres educatius de la comarca

El Consell Comarcal del Berguedà destinarà una partida extraordinària de 12.500 euros per tal de contractar vetlladors escolars per poder atendre 18 alumnes amb necessitats especials de 5 centres educatius de la comarca. Així ho ha explicat Anna Maria Serra, consellera d’Atenció a les Persones i Polítiques d’Igualtat, en un acte celebrat aquest dimarts a la tarda a l’escola pública de Gironella. També hi ha estat present la directora d’aquest centre, Montse Pont.

Aquest curs escolar la gestió del personal de suport per atendre alumnes amb necessitats especials s’ha realitzat des del Departament d’Educació i “no s’han pogut cobrir totes les demandes del Berguedà”, tal i com ha exposat la consellera d’Atenció a les Persones i Polítiques Igualtat, Anna Maria Serra.

Per aquest motiu, el Consell Comarcal del Berguedà “ha decidit cobrir aquesta demanda” i “posar diners per contractar personal de suport per cobrir les necessitats que s’han detectat”. Es tracta d’una assignació extraordinària per al curs 2021-2022. Aquests diners es destinaran a la contractació “d’un professional de menjador escolar per poder atendre a aquest alumnat”. Una aportació que el Consell dona als centres escolars, que són “els que s’encarreguen de fer la contractació”, ha comentat la consellera Serra.

La directora del centre gironellenc, Montse Pont, ha explicat que és un vetllador i ha assegurat que “nosaltres com a centre tindrem aquesta ajuda que és totalment necessària. Volem fer extensiu al Consell Comarcal del Berguedà el nostre agraïment per fer possible aquesta programa tan necessari”.

La dotació del Consell Comarcal del Berguedà permetrà contractar vetlladors a 5 centres escolars que atendran a 18 alumnes. Es tracta de l’escola de Sant Marc de Gironella (7 alumnes), l’escola de Gironella (3 alumnes), l’escola Princesa Làscaris de Casserres (2 alumnes), l’escola de Sant Joan de Berga (4 alumnes) i l’escola Vedruna primària de Berga (2 alumnes).

Pel que fa a la dotació del departament d’Educació, permet contractar vetlladors a les escoles Gira-Sol de Montmajor i Santa Eulàlia de Berga. Hi ha tres centres que no s’han cobert perquè no complien els requisits. Són l’escola Lillet a Güell de la Pobla de Lillet, l’Alfred Mata de Puig-reig i la d’Olvan.

L’aportació del Consell Comarcal del Berguedà farà possible la contractació de 2 hores diàries d’un vetllador o vetlladora segons el conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya. L’import de l’assignació extraordinària serà d’un màxim de 2.500 euros per cada centre des del mes de gener i fins el juny del 2022.

La consellera d’Igualtat, Anna Maria Serra, ha fet valdre “l’aposta decidida que fa el Consell Comarcal” per promocionar polítiques educatives que afavoreixin la inclusió a les escoles. D’acord amb les primeres dades que disposa el Consell Comarcal, l’assignació permetrà contractar 8 professionals de diferents centres, tant de les escoles públiques com de les concertades.

El curs 2020-2021 els Serveis Territorials d’Educació de la Catalunya Central van atorgar una ajuda extraordinària per a la contractació de vetlladors en horari de menjador escolar per atendre alumnat amb necessitats especials.

Aquestes ajudes es van gestionar a través de l’àrea d’educació del Consell Comarcal del Berguedà. Es van atorgar als centres que van presentar la documentació justificativa d’acord tenien alumnat amb necessitats especial i que utilitzaven el servei de menjador i complien uns criteris determinats. A principis de setembre de 2021 el departament d’Educació va anunciar que pel curs 2021-2022 no es disposaria d’aquests ajuts per contractar vetlladors i que els criteris per accedir-hi serien més estrictes.

Davant d’aquesta situació, el Consell Comarcal del Berguedà mou fitxa per cobrir les necessitats de la comarca. Es va fer una reunió de coordinació i valoració amb l’Equip d’Atenció Psicopedagògica (EAP) i els professionals de les àrees d’Inclusió i Educació del Consell per fer una proposta per atorgar ajuts per contractar vetlladors o vetlladors en l’espai de menjador escolar i així cobrir les necessitats en l’àmbit comarcal que havien quedat desateses.