Josep Pons, Premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2021

Josep Pons, nascut a Puig-reig, és el director musical del Gran Teatre del Liceu. LICEU

El director del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Josep Pons Viladomat (Puig-reig, 1957) rebrà el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2021 en reconeixement de la feina realitzada al llarg de la seva exitosa carrera musical. És considerat un dels directors més destacats de l’estat espanyol de la seva generació i gaudeix d’una gran projecció internacional.

Amb aquesta distinció, el Consell Comarcal del Berguedà vol premiar “la valuosa tasca que ha desenvolupat el mestre Pons en el món musical al llarg de la seva brillant i prolífica carrera” ha declarat Araceli Esquerra, consellera de Cultura. La dirigent ha destacat que aquests premis “prenen una especial significació” perquè es valora el conjunt de la trajectòria professional dels guardonats. I també perquè “suposen el reconeixement de la teva comarca. A vegades costa ser profeta a casa. En aquest cas, creiem que és un acte de justícia pels mèrits inqüestionables” de Josep Pons.

El Premis de Cultura del Berguedà, que enguany arriben a la seva quarta edició, es lliuraran el dissabte 11 de desembre, a les 18 h, al Teatre de l’Ametlla de Merola. Aquesta gala serà retransmesa en directe per Televisió del Berguedà.

A banda del premi d’Honor que rebrà Josep Pons, s’atorgarà el premi a la Difusió Cultural, que distingeix entitats, col·lectius o persones que realitzin o hagin fet projectes de promoció i difusió cultural d’interès. També es donarà el premi a la Creació Artística, que reconeix a les persones o col·lectius que realitzin o hagin fet projectes artístics d’interès. Cada distinció està dotada amb 750 euros. Un jurat especialitzat s’ha encarregat d’avaluar les candidatures i els guanyadors es faran públics a la gala.

Una vida dedicada a la música

Josep Pons és director musical del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. També és director honorari de la Orquesta y Coro Nacionales de España i director honorífic de la Orquesta Ciudad de Granada, de la que en va ser director titular i artístic. Pons va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure de Barcelona i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

Al seu currículum hi figura la direcció musical de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92. El 1999 va rebre el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministerio de Cultura. Josep Pons és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts.
Aquest any també ha estat distingit amb el reconeixement de Doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al llarg de la seva carrera ha enregistrat més d’una cinquantena de títols.