Una plantada de les associacions de veïns de Berga obre el debat sobre la seguretat a la ciutat

Unes 150 persones responen a la crida de les entitats veïnals i es concentren davant de l'Ajuntament per demanar més mesures de seguretat als carrers

Representants de les associacions de veïns de Berga s’han concentrat aquest dijous a la tarda als peus de l’Ajuntament de Berga per reclamar més mesures que vetllin per la seguretat als carrers de la ciutat. Asseguren que hi ha “un malestar general” i que hi ha hagut un augment notable de casos relacionats amb les drogues. També es fixen en l’increment de les ocupacions i recalquen que s’han produït robatoris “en gairebé tots els barris de la ciutat”.

En una plantada que ha comptat amb unes 150 persones, les associacions han reclamat a l’Ajuntament que els escolti més i s’han ofert a col·laborar per “trobar solucions conjuntes”. De fet, i segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, aquesta recerca de remeis consensuats ja s’ha començat a cuinar: dimarts, en una reunió a l’Ajuntament, el govern va proposar a les associacions veïnals crear una comissió amb polítics, els cossos de seguretat, les associacions de veïns i els botiguers, entre d’altres, per consensuar les accions que cal anar fent a la ciutat per millorar la sensació de seguretat.

A la plantada d’aquest dijous, les associacions han exigit l’aplicació de l’ordenança de civisme i han lamentat que no se sancioni determinades conductes que generen malestar als veïns i que, diuen, els provoca aquesta sensació d’inseguretat. La Policia Local té constància que hi ha conductes que no se sancionen, però al·lega que, per perseguir-les, cal denunciar-les, i no sempre es fa. Això sí, el sergent en cap de Policia, Jaume Hernández, entén que no sempre és fàcil denunciar el veí i, per això, aquest mateix dijous ha demanat en una ponència amb la resta de cossos policials de la Catalunya central un protocol que faciliti aquestes denúncies.

Sobre la plantada, l’equip de govern i el cos de la Policia Local defensen que les associacions tenen tot el dret del món a manifestar-se, però asseguren que al relat que aquest dijous han defensat s’hi han d’afegir matisos. Preguntat per l’Aquí Berguedà, l’alcalde, Ivan Sánchez, considera que “s’estan barrejant coses” i que, en alguns dels aspectes, “els números demostren que no estem tan malament”.

“Estem en números del 2019”

En darrer aspecte, el sergent en cap de la Policia Local, Jaume Hernández, ha assegurat que Berga és la segona capital de comarca de Catalunya amb menys robatoris per habitant.

Des de la seva arribada al cos, Hernández ha impulsat l’aplicació d’una nova plataforma que permet recollir totes les incidències que ha de cobrir el cos i, amb les dades, ell mateix es persona davant del govern per demanar les millores que calguin. D’acord amb aquests registres, el sergent defensa que “en tots els punts estem en números del 2019 i l’únic apartat on la xifra creix és en les ocupacions, però és una tendència que s’està observant a tot el país i cal tenir en compte que la crisi de la pandèmia ho ha disparat”.

X