Dos anys de feina, d’esforç… I de resultats

Aquesta Junta, després de dos anys i mig de feina i un procés de professionalització important, ha arribat a la conclusió que per afavorir el comerç de la ciutat ens hem d’involucrar, també, en el projecte de ciutat. Bergacomercial ha de dinamitzar el comerç, però també ha de ser una eina de desenvolupament de Berga.

Per aquest motiu, hem treballat intensament amb les Administracions —Ajuntament de Berga, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya—; hem visitat altres municipis: hem mantingut i mantenim contacte amb altres associacions de comerciants, sobretot de la Catalunya Central (Vic, Manresa, Solsona, Igualada…); hem tingut contacte amb diferents consultores per elaborar estudis de la situació del comerç a la comarca (amb l’acompanyament de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà); hem col·laborat, braç a braç, amb l’Associació d’Empresaris del Berguedà; hem estudiat dades com les que ens oferien l’Enquesta d’hàbits de consum del Berguedà (DIBA 2019) o l’Observatori de la Fundació Comerç Ciutadà… i, entre moltes altres accions, hem participat com a ponents en la jornada sobre les APEU (Àrees de Promoció Econòmica Urbana), organitzada el passat novembre per la Diputació de Barcelona, per a tots els municipis i associacions de la província.

Tot això, ens ha portat a crear noves campanyes i noves accions de dinamització. Ens ha portat a impulsar i ser cofundadors de la Federació de Comerç Berguedà. I, entre altres coses, ens ha ajudat a entendre que —encara que la sensació sigui la contrària— crear zones urbanes on el vianant és el protagonista, afavorir el desplaçament a peu discriminant l’ús del vehicle, construir ciutats més amables per a la gent… són accions imprescindibles pel desenvolupament del comerç. Perquè el comerç creixi… perquè el comerç vengui més… per donar a conèixer millor l’oferta comercial. Per tot: pel comerç i l’activitat econòmica i social de qualsevol municipi aquestes accions són imprescindibles. Parlem, evidentment de les obres a la Ronda Moreta que aquests dies causen tantes molèsties a veïns i comerciants.

Que aquestes transformacions causen greuges i malestar? Sí. Però, malauradament, no podem fer una truita sense trencar els ous. Entenem que a qui ja li va bé no vol que es canviïn gaire les coses. Però hem de pensar en el global dels ciutadans. Hem de ser més i més forts. Hem de ser més atractius per als nostres veïns i veïnes i, també, per aquells que ens visiten. La millora substancial que acollirà la zona, s’ho val.

Per altra banda, segur que les coses es poden fer millor. Que els serveis tècnics poden treballar més ràpidament, que els processos de licitació poden ser més àgils, que l’empresa guanyadora del concurs pot ser més empàtica, neta i més professional…, si, si i sí. Però nosaltres, ho podem controlar tot això? Podem renunciar a arribar a l’objectiu perquè el camí és difícil? Podem trobar excuses o buscar solucions. Podem sumar o restar… ens hem de decidir.

Bergacomercial aposta per una visió global de la ciutat. Busca professionalitzar-se, amarar-se d’experiències i dades concretes per prendre decisions fermes, valentes i amb el mínim risc d’equivocar-se. I estem convençuts que setmanes de molèsties, seran una inversió amb molta rendibilitat per les pròximes dècades.

Donarem suport a tots els associats que el necessitin, com hem fet durant l’estat d’alarma i pandèmia. I demanem, dia sí i dia també, a l’Ajuntament que exigeixi a les empreses encarregades de les obres —qualsevol obra— empatia amb el comerç, amb els veïns i veïnes, pulcritud, ordre i neteja. No ens n’hem cansat, ni ens cansarem de fer-ho.

Seguirem sent crítics i constructius amb tot el que no vagi a favor del comerç de la ciutat i la comarca. Volem discutir, convèncer i passar molt de temps amb tots aquells que no ho veuen com nosaltres, que pensen diferent… però pensen en el bé de la ciutat. Amb els que en fan de cada problema una oportunitat de benefici propi: no us molesteu, no perdrem el temps.

Seguim batallant per millorar la neteja de la ciutat, el servei Porta a Porta o la il·luminació dels carrers. Obtenir un conveni de finançament més alt amb l’Ajuntament de Berga i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà segueix sent una prioritat. Sobretot per dur a terme, al 100%, el pla d’acció, entre altres coses perquè som els únics que tenim un pla.

Buscar la col·laboració entre entitats culturals, socials i esportives de la ciutat segueix sent una obsessió. Volem una ciutat més dinàmica, on passin sempre coses i, també, més preparada per Nadal, per les fires…

I seguim, seguim i seguim treballant discretament, amb molts contactes i reunions per assolir tots aquests objectius. I tota aquesta feinada, discreta, la fem de forma absolutament altruista i des d’una visió associativa, des de l’esforç col·lectiu. I quan deixem ben encarats els projectes i comencem a assolir objectius, marxarem cap a casa, cadascú a cuidar del seu negoci, que és d’allà on mengem. Mentrestant, tenim molta guerra per donar.

Vam començar la primavera del 2019. Onze dones inconscients i un jove nouvingut: amb 120 associats que es donaven l’esquena de tres eixos comercials diferenciats. Sense projecte comú, sense imatge comuna, sense campanyes comunes…

Dos anys i mig després som 175 associats amb les idees clares: projectes de ciutat i de comarca conjunts i amb la convicció que totes i tots junts serem capaços de convèncer als qui governen que, amb el seu suport, farem créixer l’activitat econòmica, el comerç… la vida!, de la ciutat de Berga i del Berguedà.

I ara que ve Nadal, ara que hem de comprar regals pel fill, l’amiga, la neboda o el sogre, ara és moment de confiar en el comerç Berguedà. Tenim molta més oferta i a uns preus molt més competitius del que la gent es pensa. Ho donarem tot per demostrar-ho.

Així que, abans de marxar de la comarca o comprar per internet… doneu una volta per Bagà, Gironella, Casserres, Puig-Reig o Berga. Segur que trobareu tot el que busqueu!

Perquè aquest any, més que mai; “Per Nadal, sempre a casa!”

X