El regidor de l’Ajuntament de Bagà Jaume Amills ha decidit deixar el grup municipal d’ERC, però mantenint les carteres de govern que fins ara ostentava. S’encarregava (i seguirà fent-ho) de les àrees de Serveis, Brigada i Obres. Ara, Amills passarà al grup no-adscrit, on ja hi ha Mariona Pons, que fa uns mesos va decidir abandonar el PSC i entrar a l’equip de govern. Així, el partit que mana, ERC, queda amb només dos regidors propis (l’alcalde i tres més), però forma majoria amb dos no-adscrits i deixa el PSC i Bagà Endavant a l’oposició, amb tres i dos representants, respectivament.
En un comunicat, el PSC ho veu com “una situació incomprensible, a més de mai vista ni contemplada en la legalitat vigent”. Davant l’últim moviment d’Amills, sumat al cas de transfuguisme de la regidora Pons, els socialistes han adreçat diversos escrits al secretari municipal per demanar-li un informe oficial sobre la composició de l’equip de govern.
El PSC encara no ha rebut resposta i assegura que “la preocupació és doble”. D’una banda, denuncien “irregularitats i presumptes il·legalitats” que aquests moviments de grup poden comportar, però també es refereixen al “grau de deteriorament de tots els serveis municipals” perquè entenen que “no es governa, simplement es mantenen les cadires de govern”.
Per la seva banda, l’alcalde del poble, Joan Oña, n’ha tret ferro, en declaracions a l’Aquí Berguedà. Oña diu que “senzillament ha decidit sortir del grup perquè se sentiria més còmode estant fora”.
L’alcalde entén que el motiu són “les dinàmiques del grup”, però recalca que el moviment no implicarà gaire canvis en la rutina de l’Ajuntament perquè, des de l’inici del mandat, ERC ha donat via lliure als seus regidors per votar el que creguin. “No és estrany que hi hagi votacions que la gent del grup vota coses diferents. La llibertat de vot és total i personal, i ha passat molts cops que hi ha regidors que veuen les coses diferent i voten en sentits diversos”, ha apuntat.
Un pacte inicial que va durar un any
ERC va guanyar les eleccions del 2019 amb 511 vots. El partit republicà va aconseguir exactament 24 vots més que el PSC, que va ser la segona força i es va quedar amb 4 regidors. Bagà Endavant va sumar 283 vots i va aconseguir dos representants al Ple municipal.
Amb aquests resultats, ERC i el PSC van decidir pactar per manar junts, mentre que Bagà Endavant va quedar sol a l’oposició, amb dues cadires d’11. Però l’acord entre republicans i socialistes va durar poc més d’un any. La tardor del 2020 el PSC va decidir passar a l’oposició i va deixar ERC al govern, sola i en minoria de 5 regidors d’11.
Al cap d’uns mesos, a principis de febrer del 2021, es va fer públic que Mariona Pons se separava dels socialistes i passava al grup no-adscrit per tornar a l’equip de govern. Amb aquest moviment, que des d’un primer moment el PSC ha denunciat com un cas de transfuguisme, el govern va recuperar la majoria plenària. I, si no hi ha canvis, no la perdrà, malgrat que el partit més votat a les eleccions acabarà el mandat amb només quatre regidors dels 11 que hi ha a l’Ajuntament.