La Patum Infantil ofereix un taller sobre els valors de la festa a escoles de Berga i medita obrir-lo a escala nacional

L’Associació de la Patum Infantil ha impulsat un taller cultural adreçat a alumnes de 8 a 12 anys de les escoles de Berga. Durant dues setmanes, el taller ha transmès els valors de la festa, aprofundint en els orígens de la festa i també en els elements més característics de cada comparsa. Tot plegat s’ha gestat a través d’un joc on els participants han afrontat una sèrie de reptes per trobar el Tabal.

El taller és una prova pilot que ha comptat amb la participació d’uns 460 nens i nenes de Berga. Ara, però, vistos els bons resultats, l’Associació de la Patum Infantil no descarta estendre-la més enllà de la ciutat en un futur pròxim i oferir-lo a escala nacional.

L’Associació de la Patum Infantil ha estat la principal impulsora, però ha comptat amb l’esponsorització de la Fundació La Caixa i el suport de l’Ajuntament de Berga, així com de gent externa a l’entitat, monitors, professors i alumnat de les escoles implicades.

El paper de la Patum infantil en la proclamació de la UNESCO

El taller cultural sobre la Patum Infantil ha estat una prova pilot emmarcada dins els actes de celebració de la proclamació com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Patum, aconseguida l’any 2005.

En un comunicat, l’Associació de la Patum Infantil recorda que la candidatura a la UNESCO es va fer conjuntament amb la festa dels infants. I de fet, no només això, sinó que al final l’existència de la Patum infantil va ser determinant per obtenir el reconeixement.

La princesa jordana Basma Bint Talal va quedar emocionada en veure les imatges de la Patum infantil i en comprovar que hi havia una escola de la festa, on els protagonistes eren exclusivament els infants. Per això, va voler donar el reconeixement a la festa berguedana com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

X