El Berguedà rebrà uns 2,5 milions d’euros en tres anys perquè creï nous al·licients per als turistes

Descarregada de diners del Ministeri espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme cap al Consell Comarcal del Berguedà. La comarca rebrà 2,5 milions d’euros en els pròxims tres anys per desenvolupar 17 projectes relacionats amb el turisme actiu i esportiu al voltant del riu Llobregat i el pantà de la Baells. La candidatura presentada pel Consell Comarcal ha estat una de les 19 seleccionades entre les més de 60 que s’han presentat als ajuts extraordinaris dels Plans de Sostenibilitat Turística del Ministeri.

El Berguedà rebrà mig milió d’euros el 2022, prop d’un milió d’euros l’any següent i 1,2 milions el 2024. El president comarcal, Josep Lara, el conseller de Turisme Actiu, Abel Garcia, i el president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, ho han anunciat aquest dimecres al vespre en roda de premsa i han explicat que una part d’aquests diners es destinaran, d’entrada, a acabar d’apamar idees que tenen al cap i a redactar els projectes.

Quatre projectes “madurs” que veuran la llum els primers

Això sí, ja hi ha projectes més avançats que seran els primers a rebre aquest líquid financer procedent del Ministeri espanyol. Es tracta de la museïtzació de la colònia Asland, de Castellar de n’Hug, un projecte que es podrà finançar al 100% amb els diners d’aquesta subvenció. L’ajut també servirà per complementar els diners que ja s’han aconseguit per la recuperació de la Via del Carrilet a Gironella, transformada en un carril de 2 quilòmetres per a vianants i ciclistes.

Un altre dels projectes “més madurs” i que, segons Lluís Vall, podrà veure la llum abans és un “ecoparc” per a activitats i lleure al pantà de la Baells. En aquest cas, el projecte va molt alineat amb el flamant nou pla d’usos de l’embassament i pretén nodrir de serveis la zona per tal d’incentivar que hi hagi competicions esportives i que s’atregui públic familiar.

I finalment, també està previst crear un aparcament pavimentat a Cal Rosal, sobre l’actual pàrquing de terra que hi ha a tocar de la Porta del Comerç. En aquesta obra també està previst habilitant punts de càrrega de vehicles elèctrics i espais per a caravanes i autocaravanes.

Un centre d’acollida d’esportistes a Guardiola

El govern comarcal ha explicat que la resta de propostes s’aniran perfeccionant en els pròxims mesos. Josep Lara ha exposat que es va fer “una proposta de màxims” i que obrirà portes a encaixar-hi projectes que encara s’han de polir. És el cas de la reconversió de l’edifici de l’antiga residència de Guardiola en un centre d’acollida d’esportistes i visitants. De moment, ha recalcat el president (que també és alcalde del municipi) és “una idea que hi ha sobre la taula”, però encara queden molts més passos per fer que no pas els que ja s’han fet.

En aquest sentit, el conseller de Turisme Actiu, Abel Garcia, ha explicat que fa temps que busquen un espai que faci aquesta funció i, ara, l’Ajuntament de Guardiola els ha ofert l’espai. Lara ha esmentat que és un edifici colossal, amb tres plantes molt grans que permetrien dividir-lo perquè tingui més usos, a banda del centre d’acollida d’esportistes. L’espai és de titularitat municipal i el govern comarcal confia que, a mesura que agafi forma, es pugui finançar amb part dels diners que ara han arribat des del Ministeri.

Avançar-se a les Vies Blaves

Des de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall ha recalcat que la presentació de la candidatura a l’ajut pretenia aconseguir líquid per fer obres que preparin el Berguedà per a la inauguració de les Vies Blaves. La Generalitat -ha dit Vall- els va recomanar que treballessin en projectes que complementessin la iniciativa de la Diputació: “Ens van suggerir que no ens trepitgéssim i que penséssim més enllà per tal que, quan arribin les actuacions de les Vies Blaves, nosaltres ja tinguem en marxa espais que hi casin”.

I en això estan treballant, assegura Vall: “Si no fem res, d’aquí a uns anys tindrem la Via Blava i molta gent passejant per la vora del riu, però no serem capaços de portar aquesta gent cap als pobles de la comarca”. Per posar-hi remei, el govern comarcal pensa en nous projectes que s’impulsaran “permetran canalitzar turistes” que visitin la comarca a través del seu principal curs fluvial: “Els turistes trobaran zones d’acollida amb serveis, aparcaments i zones de recàrrega de vehicles elèctrics i de bicicletes”.

En aquest mateix sentit, amb la nova subvenció es preveu crear punts de connexió entre municipis i millorar els accessos a les Vies Blaves, però també altres actuacions com són la redacció d’un pla de mobilitat per ordenar el territori, millorar el servei del transport a la demanda ampliant rutes i promovent-ne l’ús, o millorar l’eficiència energètica en oficines de turisme i centres interpretatius.

Digitalització per aconseguir dades

Finalment, un altre dels pals de paller de la injecció econòmica del Ministeri és la creació d’itineraris en espais industrials amb eines digitals. L’objectiu és que el Berguedà sigui un Destí Turístic Intel·ligent, de manera que disposi de punts amb sensors que detectin el trànsit de persones. “Necessitem dades per, després, poder prendre decisions”, ha exposat el conseller Garcia. Igualment, es preveu redactar un pla de màrqueting i crear una taula de treball publicoprivada d’esport i turisme, on el sector privat pugui ser partícip i generar noves oportunitats de desenvolupament econòmic.