Gironella invertirà més d’1 milió del pressupost en accions per a l’eficiència energètica

La proposta del govern s'aprova amb els vots a favor de l'executiu municipal i amb l'abstenció de l'oposició

Més d’un terç de les inversions del 2022 de l’Ajuntament de Gironella es preveu que vagin encarades a l’eficiència energètica. El govern municipal ha aprovat el pressupost aquest dijous, en sessió plenària, i n’ha destacat l’eix batejat com “la transformació verda”.

L’alcalde, David Font, ha explicat als mitjans de comunicació que aquest eix és el subapartat de les inversions que compta amb més accions. En concret, el govern preveu habilitar un nou punt de recàrrega de vehicles elèctrics a la zona esportiva (13.791 euros); impulsar un nou servei (i vehicle propi) de mini deixalleria mòbil per arribar a tots els barris (47.912 €); eliminar teulades de fibrociment del Local del Blat i l’edifici de la piscina (21.767 €); instal·lar biomassa a l’Espai Sant Tomàs (146.000 €) i xarxes de calor al Local del Blat (317.436 €) i l’escola Sant Marc (203.040 €); posar plaques fotovoltaiques al Local del Blat (74.775 €); i millorar la xarxa de distribució d’aigua (270.746 €). En total, l’eix encarat a l’eficiència energètica suma gairebé 1,1 M d’euros.

El Local del Blat, més eficient

El gran protagonista de l’eix sostenible és el Local del Blat. Apareix en tres de les accions previstes: es retirarà el fibrociment de la teulada, s’hi posaran 600 metres quadrats de plaques solars i també s’hi instal·larà una xarxa de calor.

Pel que fa a les plaques, la idea de l’Ajuntament és que permetin captar l’energia necessària per abastir el mateix Local del Blat, però també la llar d’infants i l’Ajuntament. A banda, el govern estudia la possibilitat de posar plaques solars a la teulada del pavelló per tal d’abastir tota la zona esportiva.

D’altra banda, la xarxa de calor del Blat hauria de permetre cobrir el Local, la residència d’avis i la llar d’infants. També n’hi haurà una altra a l’escola de Cal Bassacs, pensada per abastir el mateix centre, la llar d’infants i un local veïnal. A més, també s’ha pressupostat la instal·lació de biomassa a l’Espai Sant Tomàs per captar energia per a tot l’edifici.

Obres al carrer: la Via del Carrilet des de Viladomiu i més accions a Cal Metre

Un dels projectes més potents que contempla el pressupost del 2022 és l’inici de les obres per recuperar la Via del Carrilet com un itinerari per fer a peu o en bicicleta. En concret, hi ha uns 220.000 euros reservats que han de servir per crear el camí entre Viladomiu Vell i l’inici del pont de la Mina, a tocar de Cal Bassacs. Ara bé, l’alcalde ha matisat que aquesta setmana s’ha anunciat l’arribada d’un ajut de l’Estat cap a la comarca i inclou la Via del Carrilet: “Hem de veure quant tros més podem fer, però crec que tota la zona del pont es podrà enllestir, fins ben bé arribar a Cal Bassacs”.

També es crearà la Ruta de l’Aigua, que costarà uns 107.000 euros i permetrà connectar el nucli del municipi amb el pantà de Minoves, que és la captació d’aigua més important que hi ha a Gironella. Els diners per fer la ruta surten directament de fons europeus (FEDER). A banda, hi ha més de mig milió d’euros per a la segona fase d’urbanització del passeig de Cal Metre amb la idea de seguir integrant la colònia al nucli de Gironella.

Encara pel que fa a obres al carrer, destaca la consolidació i restauració de la Torre i el Castell de Gironella, que s’havia d’executar aquest 2021, però que finalment es farà els primers mesos del 2022, gràcies a una pròrroga concedida pel Departament de Cultura, que és qui paga un terç de l’obra. En total, costarà uns 47.000 euros.

També hi ha pressupostat un pla d’asfaltatge i millora de voreres que ronda els 300.000 euros i diverses actuacions en zones escolars pel valor d’uns 47.000 euros per crear espais més segurs.

Nova gespa al camp de futbol i nou espai per a entrenaments

Un altre dels grans eixos del pressupost té a veure amb l’esport i té com a principal beneficiari el club de futbol Atlètic Gironella. L’Ajuntament preveu invertir 282.000 euros a renovar la gespa artificial del camp de futbol i també a cobrir de gespa l’antiga pista de futbol sala que hi ha al recinte. “Això permetrà disposar de tres espais d’entrenament que es podran fer servir de forma simultània pel club”, ha explicat l’alcalde.

A banda, també s’invertiran uns 28.000 euros en la rehabilitació dels vestidors del camp i dels lavabos públics que hi ha dins el recinte.

L’altra gran acció d’aquest eix serà la creació d’un skatepark a la zona esportiva. Costarà 71.000 euros, ocuparà uns 400 m² i és un reclam de fa temps del Consell d’Infants de Gironella.

7,4 milions de pressupost

En total, el pressupost del 2022 de Gironella s’enfila fins als 7,4 milions. D’aquests, n’hi ha 2,7 que corresponen a les inversions. A banda, l’alcalde també ha destacat l’eix social, que es basa en tres grans subapartats: l’ampliació del personal tècnic de l’Ajuntament, la contractació d’una persona dinamitzadora de la gent gran i de 5 auxiliars de dependència i de suport a la llar. També es reserven més de 150.000 euros per destinar a programes, ajuts i beques socials per a joves i adults de la vila.

L’oposició s’absté

La proposta de pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i amb l’abstenció del grup de l’oposició (ERC). El seu portaveu, Albert Xoy, ha expressat la preocupació que li genera el fet que les previsions inclouen la sol·licitud d’un préstec bancari de més d’un milió d’euros. Xoy ha recalcat que estan d’acord amb la transformació cap a una Gironella més verda, però ha deixat clar que té dubtes sobre la necessitat de demanar aquest préstec.

En la rèplica, l’alcalde ha dit que la història diu que, en els últims 10 anys, l’Ajuntament ha invertit més de 9 milions d’euros i, d’aquests, la meitat han vingut de subvencions. En aquest sentit, Font ha posat sobre la taula que el pressupost “és un punt de partida” i que en diversos exercicis no ha calgut demanar les quantitats que inicialment estaven previstes perquè s’han aconseguit noves subvencions. Aquest any, diu, treballaran per repetir l’estratègia i ha deixat clar que no pateix perquè els números a finals d’any no surtin.

X