Quatre pobles del Berguedà reclamen més dies de metges als consultoris de Vilada i Borredà

Abans de la pandèmia, els consultoris de Borredà i Vilada tenien servei mèdic cada dia, de dilluns a divendres. Ara només hi ha metge un dia a la setmana: a Borredà, els dimecres; i a Vilada, els dilluns.

Borredà, Vilada, Castell de l’Areny i Sant Jaume de Frontanyà s’han unit per reclamar la recuperació dels serveis sanitaris als consultoris locals de Borredà i Vilada, que cobreixen els quatre pobles. Tots quatre municipis han fet una petició per escrit al Departament de Salut de la Generalitat, avalada per les signatures de més de 400 veïns. Tots quatre municipis, sumats, no arriben al miler d’empadronats.

Abans de la pandèmia, els consultoris de Borredà i Vilada tenien servei mèdic cada dia, de dilluns a divendres. Ara només hi ha metge un dia a la setmana: a Borredà, els dimecres; i a Vilada, els dilluns. Dimarts i dijous hi ha tres hores de visites programades d’infermeria. Segons expliquen els impulsors de la petició, les persones grans i amb més problemes de salut han perdut el contacte habitual amb la seva infermera i metgessa de referència, “i això ha fet augmentar la sensació d’inseguretat i abandonament que pateixen els pobles petits”.

Moció aprovada per unanimitat a Borredà

Aquest dilluns, 20 de desembre, l’Ajuntament de Borredà va aprovar per unanimitat una moció reclamant “la recuperació dels serveis sanitaris adequats i de qualitat als centres d’atenció primària de l’àrea bàsica Berga-Centre (Borredà-Vilada-Sant Jaume Frontanyà-Castell de l’Areny)”.

La moció demana que es garanteixi com a mínim un/una administratiu/va, un/una infermer/a i un metge/sa, de dilluns a divendres, de les 8 a les 15 hores, a repartir a parts iguals, entre els centres de Borredà i Vilada. A banda d’això, també es demana disposar de l’assistència dels professionals especialistes, en proporció a les necessitats dels quatre municipis.