El TSJC avala el toc de queda, però al Berguedà només s’aplicarà a Berga

El toc de queda serà de la una de la matinada a les sis del matí, però només s'aplicarà als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants els darrers set dies. Al Berguedà només n'hi ha un: Berga

Berga, de nit, des de la torre de la Petita. HÈCTOR ARANDA (@BERGADRAK)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acaba de dir ‘sí’ a les noves restriccions proposades pel Govern de la Generalitat per contenir el virus durant les festes de Nadal. El jutge ha avalat el toc de queda nocturn en 126 municipis del país, la limitació de les reunions a 10 persones i l’aforament del 70% en cerimònies religioses. Tot plegat entrarà en vigor la mitjanit de dijous a divendres.

Pel que fa al toc de queda, que serà de la una de la matinada a les sis del matí, només s’aplicarà als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants els darrers set dies. Això implica que al Berguedà només hi hagi un municipi que compleix els requisits, Berga, que, per tant, serà l’únic punt on estarà prohibit sortir al carrer, passada la una.

La fiscalia, en contra

Finalment, doncs, de res han servit els arguments en contra del toc de queda per part de la fiscalia de l’Estat. Fa unes hores, el ministeri públic ha defensat que hi ha una “manca de motivació reforçada” i ha afegit que no són suficients les raons o els arguments donats per la Generalitat per limitar drets fonamentals.

El fiscal considera també que no justifiquen els fins pretesos de disminució de contagis. Al contrari, afirma que són unes mesures “severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades” i que no han estat degudament motivades, ni les veu idònies ni necessàries segons allò que explica l’informe tècnic aportat per Salut.

Però el TSJC ho veu diferent i la vida sense restriccions és qüestió d’hores.

L’oci nocturn torna a abaixar la persiana

També aquesta mitjanit entrarà en vigor el tancament de l’oci nocturn i la recuperació de les limitacions d’aforament. En concret, només es podrà omplir la meitat de l’aforament interior de bars i restaurants. També caldrà limitar l’ocupació de teatres, cinemes, equipaments culturals, comerços, gimnasos i competicions esportives al 70%.

A banda, aquest dimecres el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dimecres que la mascareta torna a ser obligatòria al carrer. Fins ara només s’havia de portar quan no es podia assegurar la distància d’1,5 metres amb la resta de persones.