Més de 67.000 vacunes contra la Covid-19 en un any al Berguedà

Es compleix un any de l’inici de la campanya de vacunació contra la Covid. Una resident de la Font dels Capellans de Manresa, Leonila Sánchez, va ser la primera persona a qui es va administrar la vacuna a la Catalunya Central

Un any després que Leonila Sánchez fos la primera resident de la Regió Sanitària Catalunya Central en rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19, tota la campanya continua activa i ja s’han administrat més de 870.000 vacunes a tota la regió.

Al Berguedà, amb una població de 38.876 persones, se n’han posat 67.144. D’aquestes, 30.456 han estat primeres dosis, 27.150 han estat segones i 9.538 han estat dosis de reforç.

La delegada de Salut a la regió sanitària de la Catalunya central, Imma Cervós, ha volgut elogiar la feina dels professionals que han previst la logística així com als assistencials: “S’han anat adaptant a les necessitats de cada moment ja fos a l’inici quan tota  població s’havia de vacunar i teníem una limitació en les dosis disponibles per administrar, i en cada nova recomanació de les autoritats sanitàries”

Les etapes de la campanya de vacunació

Cervós ha recordat que la campanya va començar protegint les persones més grans institucionalitzades i els professionals que hi treballaven i es va fer amb la implicació d’equips mòbils que carregaven en neveres les vacunes. Es va fer també vacunació rural i a domicili per aconseguir que les persones amb necessitats específiques fossin immunitzades. De seguida es va seguir amb els professionals de salut i els essencials. I es va passar  a la vacunació comunitària per franges d’edat amb un sistema de cita prèvia online que permetia flexibilitat per buscar punts de vacunació propers al lloc de residència o estudi. Es van obrir punts de vacunació poblacionals que a la CC van ser i son el palau Firal de Manresa, l’Hotel d’entitats de Berga, l’Escorxador d’Igualada o el Sucre de Vic en una primera fase i ara la UVic.

També a la Catalunya central es van fer maratons de vacunes, sessions sense cita prèvia i un any després seguim vacunant. En total s’han administrat prop de 870.000 dosis en un any. Per això Cervós, mirant tot aquest període insisteix que “només podem donar les gràcies als professionals que han treballat incansablement en una campanya que continua viva: tant els que han administrat la vacuna, els que han creat els operatius, els que s’han encarregat de la distribució o han buscat espais en condicions per a fer d’aquesta campanya un èxit col·lectius. També un agraïment a totes i tots els responsables de comunicació que han ajudat a fer extensiu les campanyes que s’han hagut d’activar. I com no pot ser d’altra manera també als ens locals que han facilitat espais, han col·laborat en el foment d’estratègies comunitàries i s’han posat a disposició de les necessitats operatives”. 

La campanya ha entrat ara en la vacunació de la franja d’edat pediàtrica per continuar protegint a la població a la vegada que s’administren les dosis de reforç a la població. Cervós ha volgut “agrair també a tota la ciutadania l’esforç que està fent perquè és entre  totes i tots que estem aconseguint un alt nivell de cobertura a la Catalunya central. Sanitaris i ciutadania hem de continuar caminant junts per fer front a una pandèmia que ens posa a prova cada dia”.

La situació actual: treure pressió a l’atenció primària

La situació epidemiològica continua essent molt complicada. A la RSCC, l’índex de rebot avui és de 1972 punts (Anoia, 1.990; Osona, 1.925; Bages-Solsonès-Moianès, 1.985; i 2.431, al Berguedà). Això implica moltes persones donen positiu i cal que segueixin les quarantenes establertes.

L’augment de consultes per Covid ha obligat al Departament de Salut i a l’Atenció Primària a fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania per evitar visites innecessàries als centres de salut.

Només aquest cap de setmana festiu, s’han atès més de 800 persones al CUAP Bages, dels quals el 80% eren per a fer proves diagnòstiques i TAR. Ester Vila, adjunta a la direcció del SAP Bages, Berguedà i Moianès, ha subratllat que “cal anar als centres d’atenció primària quan hi ha una situació d’urgència amb simptomatologia. Els professionals hem de poder atendre els casos que necessiten assistència i per això volem enviar un missatge de què cal fer als contactes estrets de manera que no sigui necessari que vagin a un CAP si no tenen simptomatologia important”. També ha recordat que s’està fent un esforç de tota l’atenció primària per a tractar també les situacions no-Covid i per això cal fer ús dels serveis assistencials quan és necessari”.

Què cal fer si s’és contacte estret d’una persona que ha donat positiu per Covid?

El Departament de Salut recorda què cal fer en cas de donar positiu en un test d’antígens o PCR. El més important és fer aïllament i comunicar-ho als contactes estrets perquè preguin mesures. Les mesures a seguir en ser un contacte estret són les següents:

➡️ Si no està vacunat, cal fer quarantena 10 dies

➡️ Si està vacunat, cal extremar les mesures de protecció i limitar al màxim la interacció social

➡️ Si es necessita atenció sanitària per simptomatologia important, cal adreçar-se a un centre sanitari d’urgències

➡️ Si cal tramitar la baixa, es pot contactar amb el centre de referència, preferentment, de forma telemàtica. Us recordem que hi ha tres dies de marge per presentar aquesta documentació.