Berga consolida els patges i patgesses virtuals i atén unes 50 famílies per videoconferència

Per primer any, les videotrucades amb els patges s'han combinat amb l'atenció presencial, ja que l'any passat els enviats especials dels Reis Mags només van poder atendre les famílies de forma telemàtica

Berga ha rebut aquest dilluns la visita dels patges i patgesses dels Reis d’Orient. La comitiva va arribar a la capital berguedana a 2/4 de 10 del matí, va visitar el consistori i va desfilar pels carrers del centre de la ciutat amb l’acompanyament musical de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga. Enguany, l’atenció als nens i nenes va ser presencial i virtual per facilitar que els infants berguedans poguessin traslladar les seves peticions als assistents i assistentes de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Gairebé un miler de nens i nenes van poder conversar amb els patges i patgesses reials de forma presencial o virtual durant la jornada del 27 de desembre. Les bústies reials continuaran a disposició dels infants durant la celebració del Recinte Màgic de Nadal habilitat al Convent de Sant Francesc (del 27 al 29 de desembre), de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Una de les bústies està ubicada a l’exterior del recinte mentre que les dues restants es troben a l’interior de l’equipament cultural.

Atenció reial virtual

Berga ha tornat a implementar el servei de patges i patgesses virtuals instaurat l’any passat amb l’objectiu d’oferir una alternativa i facilitar l’atenció a les famílies amb infants que estaven confinades o que per qualsevol altre motiu no podien assistir a la cita presencial. En total, 53 famílies van fer ús del servei virtual de patges i patgesses durant la jornada d’ahir. Els nens i nenes van poder conversar amb els assistents i assistentes reials per videoconferència per explicar-los tot allò que havien demanat als Reis d’Orient. Els patges i patgesses van instal·lar-se a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga per poder atendre totes les cites que havien estat concertades prèviament a través del portal web www.patge.cat/berga.     

Berga va ser un dels tres municipis de Catalunya que l’any passat va formar part de l’experiència pilot de patges i patgesses virtuals juntament amb les poblacions de l’Estartit i Figaró-Montmany. La iniciativa es basava en una aplicació informàtica de gestió de reserves desenvolupada per l’empresa E2S a instància de la Fundació.cat. La realització de videoconferències amb els assistents i assistentes reials va ser l’alternativa que l’Ajuntament de Berga va posar a disposició de la ciutadania per substituir l’atenció presencial, la qual, no estava permesa a causa de les restriccions vigents per la pandèmia de la Covid-19 durant les festes de Nadal de 2020. Berga ha estat l’únic municipi dels que va participar en l’experiència pilot que ha tornat a apostar per la plataforma virtual www.patge.cat per tal d’oferir un servei complementari a l’atenció presencial dels patges i patgesses.      

Restabliment de la cita presencial

Berga ha recuperat l’atenció presencial dels patges i patgesses després que la situació de pandèmia de l’any passat impedís la celebració d’aquest acte tradicional en les seves condicions habituals. Enguany, el format de l’arribada dels emissaris i emissàries reials ha presentat novetats en alguns aspectes. Per exemple, els patges i patgesses van arribar a la plaça de Sant Pere i van desfilar fins a la capella del Santíssim de l’església de Sant Francesc, on es van instal·lar durant tot el dia. En aquesta ocasió, es va ampliar l’horari d’atenció al públic establint un torn al matí (de 10 a 13 h) i un altre torn a la tarda (de 17 a 20 h). Cada torn comptava amb 6 sessions per permetre l’accés de les persones visitants en trams de 30 minuts. En total, hi havia 900 entrades disponibles que es van exhaurir a través de la reserva prèvia habilitada des del passat 9 de desembre, dia en què es va anunciar públicament el format dels actes tradicionals de les festes de Nadal (arribada de patges i patgesses, Recinte Màgic de Nadal, Cavalcada de Reis, etc.)

Els patges i patgesses dels Reis d’Orient van entregar ahir als nens i nenes una vareta màgica de fusta encapçalada per una estrella, una cinta decorativa i el lema ‘Tots els colors, tots els jocs, per a tots i totes‘. Es tracta de la joguina creada per a la campanya de joguines sense gènere ‘Regala el món que vols’ impulsada per l’àrea de Feminisme i LGTBI amb el suport de la Diputació de Barcelona. La joguina ha estat elaborada als tallers de la Fundació Horitzó.

L’arribada dels patges i patgesses a Berga va comptar amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Berga, la Bauma dels Encantats, el Grup Colònies a Borredà i persones a títol individual.

X