Salut assegura que Vilada i Borredà tindran dos dies més de metge, quan passin les festes

No és el que demanaven els municipis, però s'hi acosta: volien atenció de dilluns a divendres repartida entre els dos consultoris (2,5 dies per poble) i el Departament promet quatre dies, tot i que no fixa horaris encara

Hi haurà més dies de metge de família als consultoris de Vilada i Borredà, quan hagin passat les festes. Fonts del Departament de Salut han confirmat a l’Aquí Berguedà que, quan acabin les vacances de Nadal, s’incorporarà l’atenció mèdica dos dies més, tot i que encara no es fixa en quins horaris serà. Actualment, hi ha metge els dimecres a Borredà i els dilluns a Vilada, però els dos pobles (juntament amb Sant Jaume de Frontanyà i Castell de l’Areny) demanaven disposar de metge cinc dies, de dilluns a divendres.

Amb el nou compromís de Salut, els consultoris de Vilada i Borredà guanyaran un dia més de metge i en tindran dos cadascun, però encara tindran franges de la setmana descobertes: quedarà un cinquè dia sense metge, que és el que els veïns volen evitar tant sí com no.

Volen metge cada dia a Vilada o a Borredà

El 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, això no passava. Qualsevol dia feiner (de dilluns a divendres) hi havia hores d’atenció de la metgessa de família, repartides entre els dos consultoris. La mateixa metgessa ballava entre els dos centres, però així es garantia l’atenció els cinc dies. A efectes pràctics, hi havia metgessa qualsevol dia, fos a un poble o a l’altre, i s’evitava que, en cas d’urgències, els habitants haguessin de trucar a l’ambulatori o a l’hospital de Berga, que és el que passa ara els dies que no hi ha atenció mèdica.

En concret, abans de la Covid-19, la metgessa passava mig matí de dilluns a Vilada i mig més, a Borredà. Dimarts atenia a Vilada tot el matí (de 8 a 15 h) i es desplaçava a Borredà si hi havia alguna urgència. Dimecres atenia mitja tarda a Vilada i l’altra meitat, a Borredà: un dimecres passava les primeres hores a un lloc i la següent setmana, alternava l’horari i començava per l’altre poble. Dijous passava tot el matí a Borredà, però es desplaçava a Vilada en cas d’urgències. I divendres repetia l’horari de dilluns: passava les primeres hores del matí a Vilada i les últimes, a Borredà.

A la pràctica, cada poble tenia dos matins i mig d’atenció mèdica, però la zona s’assegurava la presència física de la metgessa els cinc dies de la setmana:

DillunsDimartsDimecresDijousDivendres
8-11.30  Vilada
12-15 Borredà  
8-15  Vilada
A Borredà per urgències    
13.30-17 Vilada / Borredà
17.30-21 Borredà / Vilada
Dimecres alterns  
8-15  Borredà
A Vilada per urgències
8-11.30 Vilada
12-15 Borredà    

La moció que s’ha aprovat a Borredà busca aliats

Aquesta presencialitat tota la setmana (encara que sigui repartida entre els dos consultoris) és just el que demana la moció que ja s’ha aprovat a l’Ajuntament de Borredà. La moció s’ha fet arribar als altres municipis afectats per la pèrdua d’hores de metge (Vilada, Sant Jaume i Castell de l’Areny), i també a la resta de pobles de la comarca i al Consell Comarcal. La idea és que tots l’aprovin per tal que, el que ha començat sent un reclam local, passi a ser una queixa comarcal.

L’atenció domiciliària funciona bé, però les urgències no

El Departament de Salut defensa que no hi ha metge cada dia, però sí que hi ha personal d’infermeria i administració que permeten garantir l’atenció a casos crònics i l’atenció domiciliària. De fet, l’alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, ha dit a l’Aquí Berguedà que l’atenció a domicili els funciona bé: “N’estem molt contents, però creiem que cal un esforç més per part del Departament per tractar les urgències”.

Cada vegada que un resident té una urgència i no hi ha metge, ha de trucar a l’ambulatori de Berga. “Si li agafen el telèfon, no hi ha problema, perquè ho solen resoldre de pressa. El problema és que moltes vegades costa que te l’agafin. No sempre és fàcil contactar-hi i això és el que genera aquesta sensació d’inseguretat entre els veïns”, relata Solanellas. Quan hi havia la metgessa a la zona cada dia de la setmana no passava. O com a mínim, no passava tant com ara.

A tot això, Salut recorda que el sistema sanitari del país està fent front a la sisena onada de la pandèmia, que hi ha professionals que s’han contagiat i que això els empeny a fer mans i mànigues per cobrir els llocs d’atenció. Segons diuen, els consultoris de Borredà i Vilada també són víctimes col·laterals d’aquesta manca de professionals. I, a això, se li ha de sumar les vacances de Nadal. Per això, confien que, quan passin festes, es podran recuperar hores d’atenció mèdica.

La resposta que el Departament ha fet arribar a l’Aquí Berguedà encara no ha arribat als ajuntaments. Ni l’alcalde de Borredà ni el de Vilada sabien res oficialment, quan aquest mitjà els ha trucat. Per tot plegat ho veuen amb un punt d’escepticisme: no és tot el que demanaven, tot i que s’hi acosta, però no s’ho acabaran de creure fins que ho vegin. I tant si passa com si no, asseguren que lluitaran per recuperar els cinc dies.

X