Els Reis d’Orient donaran gairebé tots els caramels a la mà a Berga i rebran els infants fora de l’Ajuntament

Fonts de l'Ajuntament expliquen que, aquesta vegada, la comitiva entregarà els caramels a la mà de manera preferent, tot i que podria ser que també se'n llancessin des de les carrosses en els punts més amples

Berga es prepara per rebre la visita més important de l’any: la dels Reis d’Orient. Melcior, Gaspar i Baltasar han anunciat la seva arribada a la ciutat per aquest dimecres, 5 de gener. Aquest any tornaran a recórrer els carrers i places de la ciutat damunt de les seves carrosses, després que l’any passat instal·lessin el campament reial al Convent de Sant Francesc per adaptar la seva estada a la situació de pandèmia. Això sí, el virus encara és viu i la cavalcada encara no podrà ser com les d’abans del primer confinament.

L’Ajuntament de Berga ha pres diverses mesures per evitar la propagació del virus. Ara mateix arreu de Catalunya tothom es fixa en els caramels: a Barcelona, per exemple, s’han eliminat del tot, a Vic i a Manresa, també, però a Lleida es llancen igualment. Doncs bé, a Berga, hi haurà caramels, però s’entregaran “preferentment” a la mà, segons han confirmat a l’Aquí Berguedà fonts de l’Ajuntament. Les mateixes fonts apunten que és possible que en espais amples de la cavalcada els Reis també en llancin des de dalt de la carrossa, però serà molt menys sovint que habitualment. Els caramels, per cert, seran sense sucre ni gluten.

L’altra gran novetat de la cavalcada d’enguany és que tant els Reis d’Orient com els seus patges i ajudants hauran de portar mascareta en tot moment. Pel que fa a les carrosses es manté gairebé el mateix número que l’any 2020, l’última que es va fer abans de la pandèmia. Només s’elimina una comparsa de percussió i la dels patges que escopien foc.

També canvia la rebuda que els Reis d’Orient feien a la Sala de Plens de l’Ajuntament, després de sortir al balcó. Aquest any, en lloc de fer-se a la Sala de Plens, serà a l’exterior de l’Ajuntament. Els Reis se situaran a les columnes de l’entrada de l’edifici per contenir la propagació del virus i evitar que sigui en un espai interior. Per aquest moment, s’habilitaran diferents espais o files per organitzar les cues de les persones que vulguin saludar o entregar les cartes d’última hora als Reis d’Orient. També es demana la col·laboració ciutadana a l’hora de respectar les distàncies i les indicacions del personal de seguretat per garantir el bon funcionament de l’acte.

Pel que fa al recorregut, es mantindrà el mateix itinerari que el 2020, l’últim any que es va poder fer la cavalcada de reis en el seu format habitual, i la comitiva comptarà amb l’acompanyament musical de la Banda i la Jove Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga.  

Recorregut de la cavalcada

L’estel lluminós iniciarà la desfilada a les 17 h, des de la plaça de Gernika. La comitiva reial seguirà el recorregut pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser fins a la plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses i continuaran la ruta a peu pel carrer de la Ciutat fins a la plaça de Sant Pere. Enguany, l’adoració i ofrena al pessebre es farà a les escales de l’església de Santa Eulàlia, en comptes de fer-ho a les Voltes d’en Claris (La Berruga).

Tot seguit, els Reis d’Orient es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcalde, Ivan Sànchez, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als nens i nenes des del balcó consistorial.

Indicacions pels infants i les famílies

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha emès una sèrie de recomanacions adreçades als infants i les famílies. Aquest organisme especifica que han d’abstenir-se d’anar a veure la cavalcada les persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19, encara que siguin molt lleus (mucositat, mal de coll, cansament, mal de cap, febre o febrícula, mal de panxa, etc.). Tampoc podran assistir-hi les persones que tinguin un resultat positiu per Covid-19 (test d’antígens o PCR), encara que no presentin símptomes i independentment del seu estat vacunal. Les persones pendents del resultat d’una PCR per ser un cas sospitós de Covid-19 o les persones que tinguin indicació de quarantena per ser contacte estret d’un cas de Covid-19 tampoc podrien anar a la cavalcada.  

D’altra banda, les persones a partir de 6 anys hauran de portar la mascareta en tot moment, la qual ha de ser de la mida adequada i ben ajustada a la cara, tapant nas i boca. Es recomana que els infants d’entre 3 i 5 anys també facin ús de la mascareta per assistir a la cavalcada. Es procurarà mantenir la màxima distància possible entre persones, cal evitar les aglomeracions i prioritzar que els infants més menuts puguin veure passar la comitiva reial. A més, es recomana el rentat de mans almenys abans i després de la cavalcada, sobretot en aquells infants que hagin recollit caramels o altres dolços entregats per la comitiva. Enguany, és recomanable esperar Ses Majestats sense aixecar el to de veu i, quan sigui possible, en silenci.

Visita reial a les residències, centres de dia i l’hospital 

Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran al migdia a la ciutat de Berga. En aquesta ocasió, una comitiva reduïda formada per reis, patges i patgesses reials es distribuiran per visitar les residències, els centres de dia i l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central. En aquesta ocasió, el seguici no accedirà a l’interior dels centres sinó que des de l’exterior s’entregaran uns obsequis acompanyats d’una carta signada per Ses Majestats, els Reis d’Orient.

Comissió organitzadora La cavalcada de reis està organitzada per les àrees de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb una comissió formada per persones vinculades a les entitats de la Bauma dels Encantats i el Grup Colònies a Borredà juntament amb persones voluntàries a títol individual i personal tècnic municipal que s’encarrega de les tasques logístiques.

X