Hivern de conferències a Gironella per reivindicar les possibilitats del romànic al Berguedà

L'associació Civitas Cultura, l'Ajuntament de Gironella i la biblioteca organitzen un cicle de cinc xerrades entre mitjans de gener i mitjans de març

Presentació del segon cicle de conferències del romànic al Berguedà. MARC CANTURRI

L’associació Civitas Cultura, l’Ajuntament de Gironella i la biblioteca de la vila organitzen conjuntament el segon cicle de conferències sobre el romànic al Berguedà. Les coordinen els historiadors Pol Navarro i Joan Busoms, la primera és aquest divendres i, durant tot l’hivern, n’hi haurà cinc, fins al 18 de març. Tots dos historiadors han explicat en roda de premsa que el cicle busca presentar el romànic des de múltiples perspectives per explorar maneres de vendre’l com a atractiu turístic en el futur.

Homenatge a Dolors Santandreu

El cicle de conferències a Gironella portarà com a títol ‘Memorial Maria Dolors Santandreu‘ en record a la historiadora de Berga que va morir aquest desembre. El president de Civitas Cultura, Toni Puig, s’ha desfet en elogis cap a Santandreu, a qui ha definit com “una persona immensament generosa”, “una gran mestra de Berga” i una persona “capaç d’ajudar de moltes maneres i en mil situacions, sense demanar res a canvi”.

Una de les fites que Santandreu tenia entre cella i cella, ha explicat Puig, és “aconseguir que hi hagués un relleu en l’estudi del romànic”. La coordinació d’aquest segon cicle de conferències per part de Pol Navarro i Joan Busoms n’és la confirmació. “Venen 10 anys on hauríem de fer més pel romànic que el que hem fet en els últims 1.000, i per això cal gent jove”, deia Santandreu, recordada per Toni Puig.

Cinc xerrades en dos mesos

La primera conferència del cicle és aquest divendres, 21 de gener. La protagonista serà la historiadora gironellenca Marta Sánchez, que parlarà de les possibilitats educatives del patrimoni berguedà i se centrarà en Sant Pere de la Portella. Serà a les 7 de la tarda, a la biblioteca de Gironella.

La segona proposta serà divendres 4 de febrer. El director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Carles Freixes, parlarà, també des de la biblioteca, de la història medieval del Berguedà, però també d’una comarca veïna com el Solsonès, per destacar la importància de tenir varietat patrimonial en les comarques catalanes.

La tercera xerrada serà un diàleg entre Miquel Pujol, president de l’associació Amics del Romànic del Berguedà, i el president de Civitas, Toni Puig. En ella, tots dos activistes parlaran del que imaginen, pensen i proposen per difondre el romànic al Berguedà a curt, mitjà i llarg termini. Serà el 18 de febrer, també a la biblioteca.

La penúltima proposta tindrà com a protagonista la restauradora Violant Bonet. En aquest cas, Bonet mostrarà la forma com es restaura el patrimoni al Pre-Pirineu i la Catalunya central per mantenir-lo en bon estat. L’objectiu és explicar com les actuacions, no només tenen finalitats conservatives i estètiques, sinó que són una font d’informació per descobrir aspectes desconeguts de les obres. La conferència de Violant Bonet serà l’última del cicle que es faci a la biblioteca, el 4 de març, a les 7 de la tarda.

I la cloenda serà una ponència del doctor Josep Liria, metge i antropòleg forense. En aquest cas, la conferència serà a l’Espai Santa Eulàlia de Gironella, el 18 de març, a les 7 de la tarda. Liria parlarà de la vida, la malaltia i la mort en època del romànic al Berguedà. El doctor reivindicarà la importància de les restes òssies per entendre amb més precisió quin estil de vida tenia la gent aleshores.

Crear un espai de reflexió

El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, ha afegit a la presentació del cicle que “és important que hi hagi aquesta voluntat i aquest espai de reflexió per redescobrir el romànic”. Vall ha coincidit amb Toni Puig que “ens hem de poder mirar el romànic amb una mirada actual, sense perdre els orígens”. I confia que, amb el cicle, “moltes persones despertaran curiositat per veure l’arquitectura i els elements que preservem d’aquella època”.

X