Berga podrà tornar a sortir al carrer de nit a partir de divendres

És l'únic municipi del Berguedà amb més de 10.000 habitants i, per tant, l'únic on encara segueix vigent el toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa. ACN

A partir de la matinada de dijous a divendres d’aquesta setmana, ja no hi haurà confinament nocturn a cap municipi de Catalunya. Això, al Berguedà, afecta només a Berga, que era l’únic lloc on la restricció seguia vigent. La resta de municipis no arriben als 10.000 habitants que, en el seu moment, la Generalitat va establir com a tall per determinar on s’aplicava el toc de queda i on no.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat aquest dimarts que, a banda de l’aixecament del toc de queda, el Govern no aixecarà cap més restricció. Això sí, Plaja ha anunciat que, a partir d’ara, les restriccions es revisaran cada set dies, i o cada 14, com fins ara. De fet, la nova resolució que ha d’entrar en vigor aquest divendres tindrà ja una vigència de set dies. Patrícia Plaja ha defensat el manteniment de la major part de restriccions, ja que encara no s’ha arribat al pic de la sisena onada, tot i que els experts apunten que “pot ser qüestió de dies”. El Govern ha garantit que eliminarà les restriccions quan les xifres ho permetin, “sense precipitació però sense dilació”.

Així, seguiran vigents mesures com la limitació de les reunions a 10 persones, l’ús del passaport covid a la restauració –totes dues han de rebre l’aval de la justícia-, el tancament de l’oci nocturn o les restriccions en els aforaments a l’interior de la restauració, el comerç, les instal·lacions esportives i la cultura. Plaja ha defensat que el toc de queda nocturn ha estat útil, però ha afegit que es considera que en l’escenari actual de la pandèmia, es pot “prescindir” d’ell.

Sobre aquest escenari, ha lamentat que les xifres de la pandèmia continuen sent molt elevades, “batent tots els rècords”; tot i que ha indicat que hi ha indicis de desacceleració. Ha afegit que no s’han complert els pitjors escenaris sobre els ingressos a l’UCI i ha afirmat que també cal tenir en compte els canvis que ha comportat la variant òmicron, amb moltes infeccions però menys impacte hospitalari.

D’altra banda, la portaveu ha justificat que la situació no permet encara reobrir l’oci nocturn o treure la limitació a 10 persones en les trobades, tot i que ha apuntat que aquesta darrera hauria de ser la següent mesura a aixecar-se. Plaja ha assegurat que el Govern és “plenament conscient” de l’afectació social i econòmica de les mesures i ha assegurat que es treballa per articular ajudes per l’oci nocturn.

Sobre el passaport covid, el Govern espera tenir “en les pròximes setmanes” l’informe del comitè d’experts sobre la seva utilitat en el context generat per òmicron. Ara per ara, no està prevista la seva retirada de manera imminent i s’esperarà a conèixer l’opinió dels experts.

Pel que fa al comitè creat pel Govern per estudiar la vulneració dels drets en pandèmia, Plaja ha explicat que va quedar en “stand by” després de les eleccions de l’any passat i que, en tot cas, treballava, però no va passar mai per Govern. Ha agraït la feina dels seus membres i ha assegurat que es tindran en compte les seves recomanacions. Més enllà d’això, ha detallat que el secretari del Govern i la consellera de Justícia s’han reunit aquest dimarts per tractar quina continuació se li dona a aquest comitè.

Per últim, Plaja ha reconegut les dificultats que la variant òmicron està provocant en els centres escolars, ja que, a diferència d’anteriors onades, està tenint un impacte important. Malgrat això, ha insistit que la situació ve donada per l’afectació general de la pandèmia en la societat i ha tornat a defensar que les escoles són segures. La portaveu ha afirmat que els protocols es tornaran a canviar si l’evolució de la covid ho requereix i ha destacat que el més rellevant és saber explicar-los bé a la societat.

X