El Pla Especial de la Baells passa un filtre més per poder ordenar urbanísticament el pantà

El Consell Comarcal dona llum verda a l'aprovació provisional del Pla i ara la comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya central haurà de fer l'aprovació definitiva

Nou pas del Pla Especial de la Baells per regular urbanísticament les activitats turístiques que es poden fer al pantà, dins els termes municipals de Cercs, Vilada i la Quar. Un cop estudiades les al·legacions i escrits presentats durant el període d’exposició pública del Pla, ara el Consell Comarcal del Berguedà ha donat llum verda a l’aprovació provisional del marc regulatiu. La pilota és ara a la teulada de la comissió territorial d’Urbanisme de la Catalunya central, que és qui ha de fer l’aprovació definitiva.

Aquest dimecres el ple del Consell Comarcal va certificar aquest nou avenç amb els vots a favor de gairebé tots els consellers, excepte els tres de la CUP, que es van abstenir. El portaveu, Ivan Sánchez, va matisar que l’abstenció no és perquè hi estan en contra, sinó perquè no han tingut el temps que voldrien per poder-se mirar els documents: “No és culpa vostra. Simplement, hauríem volgut més temps per mirar-ho bé i no l’hem tingut, i ens sembla coherent abstenir-nos”.

L’ordenació urbanística del voltant de l’embassament és una de les fites que persegueix la comarca per potenciar-lo com a recurs turístic. També per protegir els valors ambientals i paisatgístics d’aquest entorn, tal com va destacar el president del Consell, Josep Lara, durant el ple: “El pla especial és una eina legal i tècnica imprescindible, que defineix els criteris d’ordenació i regulació normativa de les actuacions i usos previstos en el conjunt de l’espai de contacte de l’embassament amb el seu entorn, i en els punts que concentraran aquestes activitats”.

El dirigent berguedà ha destacat que regular urbanísticament les activitats i els usos de la Baells i entorns més immediats “és una gran oportunitat pel Berguedà, ja que obre la porta a desenvolupar-hi noves activitats turístiques i de lleure que generin activitat econòmica”.

Aquest pla especial també s’adequa al Pla d’Usos de la Baells que l’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar el juliol del 2021. Va ser el primer de Catalunya.

Un treball constant

El 2017 es van dur a terme tallers participatius perquè diferents agents socials tinguessin veu en el procés de redacció inicial del Pla Especial. El ple del Consell Comarcal del Berguedà, del 17 d’octubre de 2018, va aprovar inicialment el Pla especial de l’embassament de La Baells. Seguidament, i tal com s’ha de fer quan es tracta de planejaments urbanístics de caràcter supramunicipal com aquest, el Consell Comarcal va fer-ne la seva aprovació inicial. En el preceptiu període d’al·legacions se n’hi van presentar 7 així com 11 escrits per part dels organismes oficials competents. Ara, el procés passa una altra fase i encara la recta final.