Avià deixa de ser l’únic municipi de més de 2.000 habitants de Catalunya sense depuradora

L'ACA, la delegació del Govern a la Catalunya central i l'Ajuntament d'Avià inauguren l'esperada depuradora del poble, que és el resultat de 20 anys de batalla burocràtica

Fa més de cinc anys que la depuradora d’Avià es va començar a construir. Aquell dia el govern el va batejar com “el més important de la legislatura”. I no era per menys: començaven unes obres que havien de servir perquè Avià deixés de ser l’únic poble de Catalunya de més de 2.000 habitants que no disposava de depuradora d’aigües residuals.

Aquell mateix dia l’empresa constructora va dir que confiava enllestir l’obra en un any. Però en el camí hi ha hagut tots els entrebancs imaginats i per imaginar. Tot plegat va esvair en pocs mesos la idea d’estrenar la depuradora el 2017 i ha anat demorant la inauguració fins ara, ja entrat el 2022.

Endesa, l’últim escull

Fa just un any, l’alcaldessa, Patrocini Canal, confiava en declaracions a l’Aquí Berguedà que l’estrena de l’estació depuradora era qüestió de setmanes. Només quedava per definir on s’alçava la centraleta elèctrica que havia de controlar una part de l’equipament. Però també hi ha hagut problemes: primer, per definir on s’havia d’ubicar i, després, per resoldre la paperassa i obtenir tots els permisos d’Endesa. “Hem topat amb la terrible burocràcia de la companyia elèctrica i, per culpa d’això, s’ha endarrerit tot gairebé un any més”.

Per sort, des de finals de desembre, la depuradora funciona. L’alcaldessa assegura que els seus efectes ja es noten. Els ha percebut l’alcaldessa, però també els veïns: “Hi ha regs que baixaven bruts i que ara, gràcies a la depuradora, tenen les aigües netes”. Aquestes primeres setmanes han servit per comprovar que els col·lectors funcionaven a la perfecció i que, un cop a l’estació, l’aigua seguia el cicle correcte.

“Avià ha tingut molta paciència”

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, ha assistit aquest divendres al matí a la inauguració oficial de la depuradora d’Avià. En el seu parlament, Reyes ha assegurat que “Avià ha tingut molta paciència” perquè s’ha trobat pedres inimaginables al camí. De fet, els inicis del projecte de la depuradora remunten al 2002, fa vint anys. Des d’aleshores, cada dos passos endavant n’han suposat un tercer enrere.

En aquest sentit, l’alcaldessa, Patrocini Canal, ha dit a la inauguració que “no és just que un equipament tan imprescindible com la depuradora costi tant de tenir”. Canal ha encoratjat “qui tingui facultats per aconseguir-ho” que “es treballi per resoldre tràmits burocràtics que ara són farragosos i moltes vegades enormement innecessaris”.

Tot això, després d’una visita guiada per les instal·lacions en què la directora de l’Àrea d’Execució d’Actuacions de l’ACA, Elisabet Mas, ha explicat quines són les zones de la flamant depuradora i quin és el cicle que hi fa l’aigua. En tot plegat també hi ha participat la delegada del Govern a la Catalunya central, Rosa Vestit, acompanyada d’autoritats locals i comarcals.

15 anys i cap al Consell

La depuradora ha costat més de 2,7 milions d’euros. La constructora de l’estació d’aigües residuals s’encarregarà de la gestió i el manteniment de l’equipament els pròxims quinze anys. És el compromís que l’ACA, l’Ajuntament i l’empresa van acordar abans de l’inici de les obres. Aleshores l’empresa es deia OMS-SACEDE. Ara, més de cinc anys després, l’empresa ha tingut temps de canviar de nom i tot: ara és Remondis Iberia SL.

Tindrà encarregada la gestió de l’estació durant una dècada i mitja i, després, la cedirà al Consell Comarcal del Berguedà, que ja gestiona la resta de les depuradores berguedanes. “Per a l’Ajuntament no suposarà cap mena de despesa, i això en certa manera també ens tranquil·litza”, conclou l’alcaldessa del poble.

Precisament, des del Consell Comarcal del Berguedà, el president, Josep Lara, i la cap de l’àrea de Medi Ambient, Gemma Vinyes, han explicat que ja s’està treballant en les depuradores de Viladomiu Nou i Viladomiu Vell (Gironella), Vilada, l’Ametlla de Merola i Olvan i Cal Rosal, que també beneficiarà els nuclis de la Plana i l’Ametlla de Casserres.