La Festa de l’Arròs de Bagà repartirà les racions en carmanyoles perquè el públic se les mengi a casa

La festa torna a la plaça Porxada, després d'un 2021 en què la pandèmia va impedir celebrar-la. Això sí, ho fa amb una sèrie de mesures per contenir la propagació del virus

Festa de l'Arròs de Bagà del 2020, l'última que es va poder fer. JORDI GARCIA PETIT

La Festa de l’Arròs de Bagà tornarà a la plaça Porxada després que l’any passat aquesta popular tradició no es pogués celebrar a causa de la Covid-19.

Enguany, l’històric àpat dels pobres torna al seu escenari natural, tot i que ho fa amb mesures preventives a causa de l’actual situació de pandèmia. Per evitar, en la mesura del possible, les aglomeracions, el consistori lliurarà l’arròs als assistents dins de carmanyoles reciclables tal com ha explicat la regidora de Festes, Pilar Grillé. En total s’ha previst repartir-ne 2.000 perquè el públic se les pugui endur i degustar a casa seva. Les 500 racions restants es preveu que els assistents les puguin recollir amb les olles que portin com es fa cada any.

El sistema de repartiment també s’adequa a l’actual situació sanitària. Així, s’ha previst que les persones que vulguin arròs, formin una fila davant de les taules on els geganters repartiran l’arròs, sota de l’escenari on es cuina l’àpat, als peus de l’estàtua de Galceran de Pinós. L’objectiu és que es formi un circuit per tal que les persones hi accedeixin per una banda i en surtin per l’altra, sense creuar-se i també  per evitar al màxim les aglomeracions.

Abans de la Covid-19, l’habitual era que els assistents s’enduguessin l’arròs amb uns plats que portaven de casa i que se’l mengessin a la plaça. Aquest any es convidarà els assistents a degustar-lo a casa seva. La regidora Pilar Grillé ha explicat que “malgrat que no es podrà fer la festa igual que abans de la pandèmia, intentarem recuperar al màxim la normalitat”.

El programa del matí

Així, a les 10 del matí es donarà el tret de sortida de la Fira de Productes Artesans i d’Alimentació a la plaça Catalunya, de 2/4 de 10 fins a 2/4 de 2 el Local Social (situat rere el pavelló) acollirà la setena edició de la trobada de l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava de Bagà. A 3/4 de 12 és previst que comenci la cercavila amb els geganters de Bagà. A les 12, hi haurà ballets a la plaça Porxada amb l’Esbart Cadí que dansarà, entre d’altres, el tradicional Ball Cerdà.  El repartiment de l’arròs serà a partir de 2/4 de 2.

Els cuiners es faran un test d’antígens

Enguany, els tres cuiners de l’arròs de Bagà, en Lluís Esparbé, Manel Nieto i Modesto Grillé, es faran un test d’antígens abans de cuinar aquest àpat. L’objectiu d’aquesta mesura és preventiu. També es faran testos les persones que ajuden a preparar els ingredients que es fan servir per cuinar el menjar, entre els quals el principal, 250 quilos d’arròs dels que en sortiran 2.500 racions.  Per cuinar l’arròs es fan servir dues paelles: la petita per fer-hi el sofregit i la gran per cuinar les gramínies. L’àpat ja es comença a preparar el dia abans perquè estigui a punt diumenge. I els geganters són els encarregats de repartir-lo entre els assistents.

X