El Parlament clama perquè s’acceleri el polígon d’Olvan

S'aprova una Proposta de Resolució presentada conjuntament per ERC i Junts que demana tenir tota la fase 1 del desenvolupament del polígon enllestida abans de la tardor del 2023

S’aprova gairebé per unanimitat la Proposta de Resolució que aquest dimecres han presentat a la Mesa del Parlament els grups d’ERC i Junts per accelerar el desenvolupament de la primera fase del polígon d’Olvan. L’ha defensat la diputada berguedana Alba Camps (ERC) amb el suport del sallentí David Saldoni (Junts), i la proposta busca accelerar el desenvolupament de tota la primera fase (i no només de la fase 1A, com contempla el Govern).

En la defensa de la Proposta de Resolució, Camps ha exposat que la fase 1A que s’està desenvolupant només permetrà treure al mercat unes 9 hectàrees de sòl industrial, mentre que la comarca té registrada una demanda de 30 hectàrees. En aquest sentit, Camps ha reivindicat la manca de sòl industrial que hi ha a la comarca i, com a berguedana, ha lamentat la fuga d’empreses: “Estem perdent empreses. Empreses que van néixer i volen créixer a la comarca no tenen l’opció de fer-ho perquè no tenen sòl industrial disponible. Això no ens ho mereixem, ni ens ho podem permetre”.

Camps també ha quantificat que, des del 2009, s’han invertit més de 6,5 milions al polígon d’Olvan sense que s’hagi pogut comercialitzar cap parcel·la, més de dotze anys després. “No demanem política subsidiària, sinó el retorn d’un deute històric que, a més, genera un ampli consens al territori per reivindicar-lo com una urgència”. En aquest darrer aspecte, tant Camps com David Saldoni han destacat el paper de l’ACEB, la patronal d’empresaris del Berguedà, com a principal promotora del consens.

“El Berguedà no és comarca de pas, sinó de pes”

Alba Camps ha assegurat en la seva explicació que “durant molt temps el Berguedà s’ha considerat una comarca de pas i nosaltres creiem que no és de pas, sinó de pes“. En aquest sentit, la diputada republicana ha destacat que el Berguedà “és comarca agrícola, ramadera, de muntanya, però també té innovació, coneixement i empreses punteres que poden servir d’exemple per a tot el país”.

En la mateixa línia, Saldoni ha reivindicat “la importància estratègica del Berguedà” i ha celebrat que hi hagi un acord perquè qui assumeixi el lideratge del desenvolupament del polígon sigui l’Incasòl, un fet que entén que servirà per agilitzar molt més els tràmits per desenvolupar-lo.

Per tot plegat, la Proposta de Resolució demana que s’hagi desenvolupat tota la fase 1 (A, B i C) del polígon d’Olvan abans de la tardor del 2023 davant “la necessitat d’activar sòl industrial” de manera imminent. També expressa que cal un pla d’acció comarcal per establir unes línies estratègiques en clau econòmica, un procés que -de fet- fa mesos que ressona a la comarca per iniciativa dels empresaris, però que la política ha fet rebaixar el ritme.

La Proposta de Resolució també parlava inicialment de reconèixer la proposta estratègica del Berguedà com a comarca líder del sector forestal, agroalimentari artesanal i de proximitat, però el PSC ha aconseguit introduir-hi una esmena que “no tanca portes” a la comarca i que evita parlar de sectors específics per aterrar al polígon d’Olvan. Finalment, la Proposta també insta el Govern a considerar el polígon d’Olvan com a sòl industrial d’interès nacional i estratègic, i no només territorial.

VOX, l’única abstenció perquè no entén tants anys d’inversió sense resultats

Tots els grups s’hi han pronunciat a favor. El PSC ha defensat anar més enllà del sector forestal, agroalimentari o de proximitat i se n’ha sortit, perquè ERC i Junts han acceptat incloure-ho a la Proposta de Resolució definitiva.

La CUP ha celebrat que “després de tants anys això pugui ser una empenta per arrencar el polígon“. Els cupaires han destacat que “es crearan llocs de treball que no seran precaritzats” i han defensat que el futur polígon és “apostar per solucionar problemes reals de la comarca i no pas el model de JJOO que defensa el Govern”.

Els comuns han compartit tots els arguments de la moció i s’han alineat amb la CUP per defensar que el polígon sí que és “una resposta real a problemes reals de la zona, i no els JJOO”.

Ciutadans també hi ha votat a favor, perquè estan d’acord amb tot el que diu la Proposta de Resolució. Això sí, la formació taronja ha dit que “algunes de les afirmacions que s’han fet en la defensa de la proposta ens generen dubtes, però com que no apareixen en el document, hi votem a favor”.

En canvi, VOX s’ha convertit en l’únic element discordant del Parlament. El partit ultradretà s’ha abstingut en la votació, malgrat compartir bona part dels arguments que s’hi exposaven. El motiu de l’abstenció ha deixat la sala muda: “No entenc els milions invertits i els anys que han passat. Per tant, el meu grup s’abstindrà”.