La comparsa de Plens i Maces s’alia amb la Fundació Horitzó perquè els beneficis del 400è aniversari vagin a la salut mental

La Fundació confeccionarà samarretes, mocadors, adhesius per a cotxes, imants per a la nevera i peces decoratives amb la imatge del 400è aniversari de la comparsa i els beneficis serviran per contractar més persones amb trastorns de salut mental

L’artista berguedà Salvador Vinyes ha creat una imatge que servirà per treure al mercat una sèrie de productes del 400è aniversari de la comparsa de Plens i Maces. Els farà la Fundació Horitzó del Berguedà, que dona feina a una vintena de persones amb discapacitat, sobretot aquella derivada de trastorns mentals, per tal que puguin construir el seu projecte de vida sense dependre de res ni de ningú.

La mateixa Fundació Horitzó confeccionarà samarretes, mocadors, adhesius per a cotxes, imants per a la nevera i peces decoratives. Tot plegat ho vendrà, a partir de la Diada de Sant Jordi, a la Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere, i a la botiga de la Fundació, a la plaça Europa. Això sí, des de la fundació, Charo Díez ha recalcat que estan “obertes a portar productes a qualsevol botiga a qui li interessi vendre’n”.

Des de la comparsa, el cap de colla, Joan Sala, ha celebrat que el seu aniversari també pugui servir per donar feina a treballadors de la Fundació Horitzó. De fet, la fundació s’endurà tots els beneficis que es facin amb la venda dels productes. “Tots els diners que rebem ens serviran per contractar més persones”, ha remarcat Charo Díez.

Una barreja d’unió i moviment

El creador de la imatge, Salvador Vinyes, l’ha definit com una barreja de moviment i unió. “Per mi la Patum és això i el ninot parla per si sol”, ha dit en una roda de premsa on la comparsa ha detallat algunes accions que prepara per celebrar l’efemèride. De fet, una d’aquestes accions extraordinàries són dos salts de maces plenes (vestides de ple), que és precisament la imatge de Vinyes. El mateix artista, però, ha reconegut que no en sabia res: “Que es faci un salt amb maces plenes, ho vaig saber més endavant, quan ja havia presentat el ninot”.

Cada vestidor podia portar una proposta d’imatge per sotmetre-la a votació entre els membres de la colla. La de Vinyes va guanyar per una majoria aclaparadora, segons ha confirmat el cap de colla.

Dos inicis de salts de plens en silenci i dos salts de maces plenes

El primer minut dels últims salts de plens de dijous i diumenge de la Patum 2022 serà sense música. És una de les accions que la comparsa de Plens i Maces prepara per celebrar el seu 400è aniversari, que va ser l’any passat, però com que no hi va haver Patum, es commemorarà el Corpus vinent.

Un altre fet extraordinari serà que el primer salt de maces de dijous i diumenge al vespre serà amb maces plenes, és a dir, amb maces vestides de ple, amb fuets a la maça i al cap i la cua de qui la porta. La comparsa, a més, treballa amb l’Ajuntament de Berga per impulsar un sorteig públic per fer de maça plena i per portar una maça a la Patum de Lluïment. Encara s’està acabant de pactar quantes places entraran a cada sorteig i què s’haurà de fer per apuntar-s’hi. En els pròxims mesos la comparsa i l’Ajuntament n’explicaran tots els detalls, com també els de l’habitual sorteig públic per fer de ple.