La 1a Nit del Turisme Berguedà reconeix set pioners en turisme a la comarca que no han canviat de mans

La primera edició de la gala ha reconegut Ca l'Amagat de Bagà, Casa Ferreres d'Olvan, Cal Candi de Vilada, Cal Pericas de la Pobla, el Museu del Ciment de Castellar de n'Hug, Cal Negre de Berga i el càmping Berga Resort

La primera Nit del Turisme Berguedà ha homenatjat aquesta setmana set establiments de la comarca que van posar el seu gra de sorra per atraure els primers turistes al Berguedà i que, encara ara, no han canviat de mans. En concret, es va reconèixer Ca l’Amagat, de Bagà, en categoria Hotel; Casa Ferreres, d’Olvan, en Turisme Rural; Cal Candi, de Vilada, com a empresa d’activitats; Cal Pericas, de la Pobla de Lillet, com a restaurant; el Museu del Ciment, de Castellar de n’Hug, en la categoria Museu; Cal Negre, de Berga, com a bar; i el Berga Resort, com a càmping.

El president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha apuntat que, de cara a pròximes edicions, es donaran premis per categories, en format concurs, on els establiments s’hauran de presentar per aspirar-hi. “Aquest any, però, vam tenir clar que calia reconèixer els que fa més anys que són al sector, que van ser pioners i que no han canviat de mans i han pogut mantenir-ho amb relleu familiar”, ha apuntat Vall.

El president de l’Agència ha deixat clar que la Nit del Turisme Berguedà “arriba per quedar-se” i que se celebrarà cada any a partir d’ara. La primera edició va ser aquest dimarts, 15 de febrer, a l’Hotel El Jou, de Guardiola de Berguedà. Hi van assistir més de 120 persones entre polítics, empresaris i activistes del sector turístic comarcal. Vall ho ha definit com “un deure moral històric” amb el sector: “Necessitàvem agrair-li i transmetre-li que són fonamentals dins el nostre teixit productiu. I més, després d’una pandèmia en què ha passat per alts i baixos molt importants”.

Les quatre D

La cerimònia es va inaugurar amb unes ponències en què es van analitzar les oportunitats de futur del sector turístic al Berguedà. El president de l’Agència ha explicat que es resumeixen en quatre punts, que ells mateixos bategen com les quatre D: Desestacionalitzar, Desconcentrar, Diversificar i augmentar la Despesa. “Basem les nostres polítiques en aquests quatre eixos”, apunta Vall.

En les ponències inicials de la Nit del Turisme Berguedà, també es va concloure que cal que el turisme berguedà s’obri a nous nínxols de mercat com els congressos d’empresa, l’atracció d’esport amateur i professional, els turistes teletreballadors i les famílies que busquen desconnexió, benestar i natura. A banda, Lluís Vall va destacar que els 2,5 milions d’euros procedents del Pla de Sostenibilitat de l’Estat que rebrà la comarca són “una oportunitat única” per dinamitzar el sector turístic en els pròxims anys. I també va esmentar altres plans de cooperació internacional que podrien portar injeccions econòmiques a la comarca ben aviat.

Una nova revista gastronòmica a la comarca

La primera Nit del Turisme Berguedà també va servir per presentar la revista ‘Tastet’, una nova publicació comarcal que s’editarà un cop a l’any i que estarà disponible a tots els punts de rebuda de turistes de la comarca, des de cases rurals fins a restaurants o punts d’informació turística.

La revista ha estat coordinada per la periodista Sílvia Culell i la dissenyadora Mar Guixé, amb la col·laboració d’altres periodistes de la zona. “És un recull de l’oferta de productes i experiències gastronòmiques que el turista pot trobar a la comarca”, ha relatat Vall.

Més reconeixements com a punts de referència turística

La Nit del Turisme també va servir per renovar els llocs amb la certificació de punts d’informació turística de la comarca.

També es van anomenar tots els establiments que renoven el segell Biosphere i els que l’aconseguien per primera vegada. El certificat Biosphere, de valor internacional, s’atorga a aquells agents turístics que fomenten valors com la responsabilitat social, la conservació dels béns culturals, la satisfacció de les expectatives dels turistes sobre el destí o la millora de la qualitat de vida de la població.

A la Nit del Turisme Berguedà es van esmentar els punts que han aconseguit el certificat i ara queda pendent fer una cerimònia on se’ls entregaran les plaques oficials.