La rua de Carnaval es postula com la gran inauguració de la ronda Moreta

Aquest dimecres els camions han començat a asfaltar el carrer, que és pràcticament l'última fase dels treballs, a tres dies perquè les carrosses de la rua hi hagin de passar

Ara sí: últims treballs a la ronda Moreta de Berga. Aquest dimecres al matí els camions han començat a asfaltar els trams del carrer on no hi ha llambordes ni rajoles. És pràcticament l’última fase dels treballs, segons ha confirmat aquesta mateixa setmana el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, a l’Aquí Berguedà. La previsió a finals de la setmana passada ja era aquesta: que dimecres els camions fessin les tasques d’asfaltatge. L’objectiu prioritari és que dissabte les carrosses de la rua de Carnaval hi puguin passar, tal com estava previst des d’un primer moment.

Segons el calendari inicial, res feia pensar que s’arribaria a les portes de carnaval encara amb les obres per acabar, però els treballs han topat amb nombrosos imprevistos.

Les llambordes del segle passat

El primer gir de guió va ser per les llambordes antigues que es van trobar sota el quitrà del carrer, quan van començar les obres. El govern no tenia constància que hi fossin i, un cop les va descobrir, va decidir adaptar el projecte per aprofitar-les per a la nova ronda Moreta. El regidor d’Urbanisme sempre ha admès que la troballa de les llambordes ha endarrerit el final de les obres, però també ha recalcat que en absolut no justifica que, uns treballs que havien d’estar enllestits abans de Nadal, vegin la llum al final del túnel l’última setmana de febrer.

El guèiser

A finals de novembre, la ronda Moreta es va convertir, durant uns minuts, en una font al mig de la ciutat. Es va trencar una canonada d’aigua potable que va generar un guèiser d’aigua amb força des de davant de la Perfumeria Ondina, en sentit cap a plaça de la Creu. Immediatament, es va tallar l’aigua per evitar que continués sortint amb força.

Més enllà de les imatges espectaculars, el regidor d’Urbanisme ha explicat més d’una vegada aquests últims mesos que la cruïlla de la ronda Queralt amb l’accés a la plaça de les Fonts ha portat molts maldecaps als operaris. Hi passen tota mena de subministraments i treballar-hi ha estat més difícil del previst.

La solució d’emergència per les festes de Nadal

Va arribar l’inici de la campanya comercial de Nadal i la ronda Moreta no estava, ni de bon tros, acabada. Per sortir del pas, l’Ajuntament habilitar una zona de passeig al tram que connecta la plaça de la Creu i la plaça de les Fonts. Fins i tot ajuntament i UBIC van acordar posar arbres de Nadal a la part central per fer més agradable la zona, però en poques hores van ser víctimes d’atacs vandàlics i van ser arrencats, de nit, per jovent.

Per tancar l’any, això sí, la Sant Silvestre va haver de readaptar el seu recorregut. Acostumada a fer passar els atletes pel tram en obres, la cursa del 31 de desembre va redirigir els seus participants al carrer Major i al passeig de les Estasellas per evitar la ronda Moreta.

Les queixes de l’oposició pels endarreriments

Passat Nadal, la ronda Moreta tenia dues cares: el tram que connecta la plaça de la Creu i la plaça de les Fonts, que començava a deixar entreveure l’estètica final; i el tram que connectava amb l’edifici de Cal Cuberas, que estava pràcticament per fer del tot. A mig gener, el govern confiava que les obres podrien acabar a finals de mes, mentre des de l’oposició el regidor del PSC, Abel Garcia, alertava l’Ajuntament havia de fer les modificacions de contracte pertinents per evitar haver d’indemnitzar qui demostri haver patit pèrdues amb la dilació de la fi dels treballs.

Ja al ple de febrer i amb les obres encara per acabar, Junts per Berga va etzibar que, després de tants endarreriments, entenien que algú els estava prenent el pèl: “O el constructor a vostè [el regidor d’Urbanisme] o vostè a nosaltres”. Ho va dir el portaveu de JxB, Ferran Aymerich, que també va demanar al govern si havia estudiat quines penalitats es podien aplicar a la constructora per la dilació dels treballs.

En aquest sentit, el regidor del PSC, Abel Garcia, va insistir novament que té seriosos dubtes que el govern pugui acabar reclamant alguna cosa: com que el projecte no es va actualitzar en el seu moment, Garcia entén que ara hi podria haver problemes a l’hora de certificar quins endarreriments se li poden imputar a l’empresa i quins no.

La rua de Carnaval, la nova data marcada en vermell

La setmana després del ple de febrer, l’Ajuntament va presentar una nova edició del carnaval a la ciutat. El plat fort de la festa serà la rua de carrosses i comparses, que després d’un any d’absència forçosa per la pandèmia, tornarà als carrers amb aparent normalitat. En presentar-ho, el govern va anunciar que la rua tindria el mateix recorregut que en les últimes edicions, amb un jurat itinerant i un altre de fix, a la ronda Moreta, a l’altura del Mercat Municipal.

Tot plegat confirmava que, per la rua de comparses, les obres havien d’estar enllestides. Com a mínim, prou enllestides perquè el trànsit pugui circular-hi sense perill i que, per tant, tractors, 4×4 i remolcs hi puguin passar envoltats de disfresses. Asfaltar era l’última fase abans d’obrir el trànsit i s’ha fet aquest dimecres. I l’Ajuntament ha confirmat a aquest mitjà que tot va sobre el previst i que dissabte es podrà passar per la ronda. Dos mesos més tard del que s’augurava a la tardor, però -ara sí- la ronda Moreta veu la llum al final del túnel.

X