Salut ha confirmat gairebé 12.000 casos de Covid al Berguedà des de l’esclat de la pandèmia

Actualment, la situació està molt més controlada. Segons les darreres dades definitives, la setmana del 28 de febrer al 6 de març es van confirmar 93 casos de Covid. Són la meitat dels detectats, en un sol dia, en el pic de la sisena onada

Laboratori d'estudi de proves PCR. ICS GIRONA

El 25 de febrer de 2020 es va detectar el primer cas de Covid a Catalunya. El 3 de març es publicava el primer cas confirmat a la Regió Sanitària de la Catalunya central: era al Bages. I al cap d’una setmana, l’11 de març, es decretava el tancament de la Conca d’Òdena en el primer focus de la pandèmia a l’Estat espanyol. En pocs dies, el virus va arribar també al Berguedà i, des d’aleshores, el Departament de Salut hi ha diagnosticat gairebé 12.000 casos.

Des del març del 2020, la comarca ha patit 11.957 contagis, segons Salut, i 206 defuncions provocades pel virus. Els sanitaris han fet 65.600 proves PCR i 43.720 testos ràpids, i la seva activitat diària ha fet un gir de 180 graus, ja que han hagut de prioritzar tot el que tenia relació amb la pandèmia. En aquest sentit, l’Atenció Primària ha hagut de fer més de 60.000 visites relacionades amb el virus i l’hospital de Berga ha hagut d’ingressar més de 4.600 persones positives.

A tota la Regió Sanitària de la Catalunya central, s’han confirmat 172.371 contagis de coronavirus i s’han lamentat 2.702 defuncions, la darrera aquesta mateixa setmana. La part positiva és que la campanya de vacunació iniciada a finals de 2020 ha avançat a bon ritme i ja s’han administrat més d’1,3 milions de dosis i s’ha assolit una immunització del 77% de la població amb pauta completa.

En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha estat fluctuant, registrant diferents pics per cadascuna de les sis onades. Però així com durant les onades del primer any de la pandèmia hi va haver els índex de mortalitat més alts, la vacuna va frenar aquesta tendència. Segons explica la delegada de Salut al territori, Imma Cervós, “la pandèmia ha viscut una abans i un després de la vacuna. I en aquests darrers mesos, tot i que hi ha hagut el moment més àlgid de contagis d’aquests dos anys, la gravetat dels casos no ha estat tan important per la immunització de la ciutadania”. De fet, el màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 17 de gener de 2022, durant la sisena onada: es van notificar 3.380 positius a la Catalunya central. D’aquests, 786 a l’Anoia, 1019 a Osona i 1575 entre el Bages, el Berguedà, el Solsonès i el Moianès.

93 contagis al Berguedà l’última setmana

Al Berguedà, el pic de contagis també es va assolir el 17 de gener. En un sol dia es van diagnosticar 249 casos a la comarca, una xifra mai registrada fins aleshores. Això sí, tot i l’afectació insòlita, el nombre d’ingressats a l’hospital seguia més o menys estable per sota de la quinzena.

Actualment, la situació està molt més controlada. Segons les darreres dades definitives, la setmana del 28 de febrer al 6 de març es van confirmar 93 casos de Covid. Són menys de la meitat que els que es registraven, en un sol dia, a mig gener. Tot plegat fa que la velocitat de propagació estigui per sota de l’1 (el virus no creix) des de fa gairebé dos mesos (des de la setmana d’aquell històric 17 de gener).

Per municipis, no hi ha grans sorpreses. Tal com ha passat durant tota la pandèmia, la capital, Berga, concentra la meitat dels contagiats detectats a la comarca: els últims set dies, 47. A Gironella, el segon municipi en població, només se n’han detectat 5; a Puig-reig, 16; a Bagà, 21; a Avià, 5; a Guardiola, 4; a Montmajor, 4; i a la Pobla, 2.

Més de 77.700 vacunes al Berguedà

Una de les actuacions més destacades en aquests dos anys de pandèmia ha estat el desplegament de la campanya de vacunació, iniciada el 27 de desembre de 2020 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer als residents i treballadors de les residències de gent gran i al personal sanitari. Al llarg de l’any, la vacunació s’ha estès progressivament entre la ciutadania.

Segons explica el Departament de Salut en un comunicat, el desplegament ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d’infermeria amb la coordinació de l’Agència de Salut Pública i ha comptat també amb la participació d’equips d’infermeres voluntàries que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències. En total s’han administrat més d’1,3 milions de dosis a la Regió Sanitària de la Catalunya central i s’ha assolit una cobertura en pauta completa del 77,04%. Per comarques, a l’Anoia s’han administrat 223.972 dosis; al Bages, 371.415; al Moianès 20.204; 24.493 al Solsonès; 77.776 al Berguedà; i 314.126 a Osona.