La comparsa dels plens demana a l’Ajuntament que resolgui la gestió de les maces de Lluïment i Patum completa abans del maig

Critiquen la inacció del govern d'aquests últims mesos i defensen que cal posar fil a l'agulla al tema en els pròxims dies "per una qüestió organitzativa"

La comparsa dels plens reclama a l’Ajuntament de Berga que prengui una determinació sobre la gestió de les maces de Lluïment i els salts de Patum completa abans que acabi l’abril. El cap de colla, Joan Sala, i el membre de l’executiva Antolí Barra ho han explicat aquest dimecres al matí en una roda de premsa. Tots dos han criticat la inacció del govern d’aquests últims mesos i han defensat que cal posar fil a l’agulla al tema en els pròxims dies “per una qüestió organitzativa”.

La comparsa va anunciar divendres passat que iniciava el procés per sortejar els salts del pròxim Corpus, però hores més tard l’Ajuntament va emetre un comunicat on invalidava el procés i matisava que el sorteig l’havia de llançar el consistori. El moviment polític ha molestat la comparsa, que justifica que, si ha actuat d’aquesta manera, és arran del silenci que ha detectat per part dels regidors. Per tot plegat, reclamen que es trenqui aquest silenci i es prengui una determinació: “Si no hi ha solució, prendrem la determinació pel nostre compte perquè és necessària per organitzar els dies de festa”. Tot i això, la comparsa prefereix reservar-se encara els moviments que faran, si no hi ha resposta per part del govern municipal.

El pacte del 2019, trencat

Sala i Barra han detallat que els acords mínims que van pactar plens, maces i Ajuntament a principis del 2019 es van trencar al cap d’uns mesos. El cap de colla dels plens ha defensat que els saltadors de maces van trencar els compromisos que aleshores es van definir. En aquest sentit, ha concretat que van crear comptes propis de l’encara no reconeguda comparsa a les xarxes socials, no van respectar els tempos i no s’han tret la titulació per manipular pirotècnia que se’ls va demanar, entre altres aspectes. Per tot plegat, aquell mateix setembre -han explicat- els vestidors van acordar per unanimitat trencar les negociacions amb els saltadors.

Entenen que s’estan “blanquejant” males praxis de les maces

Els vestidors també han afirmat que, segons el seu parer, el govern municipal no actua per resoldre la situació i que ho fa per “blanquejar” els moviments de les maces. I lamenten que aquí s’hi relacionen conflictes d’interesos per amistats entre membres de la Corporació i saltadors de les maces de Lluïment.

Sortejar tots els salts de plens?

Un dels aspectes que s’ha posat sobre la taula és que se sortegin els salts de maces de Lluïment. Els vestidors defensen que la mesura fomenta la participació en la festa i detallen que menys del 10% dels salts de Lluïment dels últims anys s’han donat a gent al poble. Entenen que aquesta és una tendència que s’ha de trencar i per això plantegen que aquests salts surtin a sorteig públic.

A més, recalquen que no tenen cap inconvenient a treure també a concurs la totalitat dels salts de plens d’una Patum. Actualment se’n sortegen una quarantena i la mateixa quantitat es dona a l’Ajuntament perquè els reparteixi com cregui oportú.

X