El Casal Cívic de Berga serà, cada quinze dies, punt d’atenció sobre el dret a morir dignament

Tres persones formades explicaran a qui s'hi adreci les eines i els drets que dona la nova llei d'eutanàsia i assessoraran sobre què cal fer per tramitat el document d'últimes voluntats

La doctora Glòria Cantarell, al Casal Cívic de Berga. CEDIDA

A partir d’ara, l’associació Dret a Morir Dignament (DMD) tindrà un punt d’atenció bimensual al Casal Cívic de Berga. En aquest espai, que s’oferirà a la ciutadania cada dos dilluns al matí, tres voluntàries formades explicaran a qui s’hi adreci les eines i els drets que dona la nova llei de l’eutanàsia i assessoraran sobre què cal fer per tramitar el document d’últimes voluntats.

Aquest dimecres, la presidenta de l’associació DMD, la doctora Glòria Cantarell, s’ha desplaçat a Berga per reunir-se amb els professionals de l’hospital. “Un dia tindran una demanda i han de saber com afrontar-la”, ha explicat la doctora, just després de reunir-se amb personal del centre. Cantarell i altres representants de l’associació han estat també al Casal Cívic, on aquest mateix dimecres s’ha estrenat l’exposició ‘La mort digna il·lustrada‘. La presidenta de DMD ha aprofitat la jornada per fer una xerrada al Casal sobre la necessitat de pensar en com volem que sigui el moment de morir-nos.

Cantarell ha celebrat que el Berguedà passi a disposar d’un punt d’informació sobre la llei de l’eutanàsia. Una de les tres persones que s’ha format per fer possible aquest punt és la regidora de Societat Inclusiva, Gent Gran Activa i Refugi i Cooperació, Dolors Tous. Ella mateixa ha explicat que el punt d’informació assessorarà sobre com fer el document de voluntats anticipades. Aquest document s’enviarà a la Generalitat perquè el tramiti i al cap d’uns 20 dies ja constarà a l’historial clínic de qui l’hagi escrit per tal que, arribat el moment, el personal mèdic sàpiga quins són els desitjos del pacient.

“És senzill: tu expresses quins valors no vols perdre fins al final de la teva vida. Potser no vols que et reanimin si tens un ictus o no vols que t’alimentin forçadament… Ara tot això es pot deixar per escrit i és important que la gent ho sàpiga”, ha conclòs la doctora Cantarell.