La Fundació Pro Disminuïts Psíquics compra l’Hotel El Blat de Terradelles per fer-hi una llar-residència

Més d'una vintena de berguedans amb discapacitat intel·lectual estan en llista d'espera i l'única via perquè el Govern concedeixi noves places és disposant d'un espai com l'antic hotel

L'Hotel El Blat de Terradelles va tancar fa quatre anys. MARC CANTURRI

Adquisició important de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Han comprat l’edifici de l’antic Hotel El Blat, de Terradellas, a Bagà. Ho han fet per complir amb el requisit que els demana la Generalitat per poder-los concertar noves places de residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. La fundació és l’única entitat del Berguedà que disposa d’aquest tipus de places, però només en té 12, i hi ha més d’una vintena de persones en llista d’espera.

“Ho havíem de fer per no perdre un tren que difícilment podríem agafar mai més”, ha assegurat en roda de premsa la presidenta de la fundació, Cecília Camprubí, en relació amb la compra de l’Hotel El Blat. Calculen que, arreu del país, hi ha una demanda d’unes 3.000 places. La majoria són a les grans ciutats i la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà alerta que el Govern ha de concertar places per tot el territori per evitar que les famílies de zones com el Berguedà n’hagin de marxar perquè no hi poden trobar aquest servei. A més, apunten que les comarques veïnes disposen de moltes més places que no pas el Berguedà.

La fundació berguedana preveu que, en els pròxims anys, la llista d’espera continuarà ampliant-se i, de fet, la seva gerent, Ester Comellas, pronostica que el 2028 caldran més de 60 places. Actualment, només se n’ofereixen 12, en dos pisos de 6 persones a Berga, i la fundació insisteix que cal anticipar-se. La idea és mantenir les 12 que ja tenen ocupades a Berga i aconseguir-ne 24 més a l’Hotel El Blat de Terradelles, en un moviment que, a més, servirà a la fundació per acostar-se i obrir-se a l’Alt Berguedà.

“El futur de la fundació no està en risc”

L’operació econòmica per adquirir l’hotel de Terradelles no és petita. La fundació ha preferit reservar-se les xifres, però ha apuntat que “és una quantitat amb la qual ens seria impossible construir un edifici d’aquestes característiques”. A més, segons ha explicat Cecília Camprubí, l’adquisició de l’edifici (ja construït i que ja havia funcionat com a hotel) escurça molt els terminis i els permetrà complir els requisits de la Generalitat en pocs mesos.

L’Hotel El Blat de Terradelles va tancar fa quatre anys. MARC CANTURRI

Això sí, l’operació, tot i ser important, està calculada al detall. Ester Comellas ha recalcat que “el futur de la fundació no està en risc” i ha concretat que han fet un pla que els garanteix que podran sobreviure tornant els diners del préstec que han demanat per fer la compra. Tot això, sense comptar amb subvencions que preveuen demanar, com ara un Next Generation, i que permetrien que la resta d’àrees de la fundació també puguin créixer.

La presidenta i la gerent de la fundació han reconegut que l’entitat ve d’uns anys molt complicats econòmicament. De fet, Consell Comarcal i ajuntaments de tota la comarca van haver de fer una bossa de diners per tapar el forat econòmic que s’havia generat anys enrere. Precisament per això, els actuals gestors de la fundació han fet un pla sensat per aterrar a Terradelles: la primera fase servirà per adaptar mínimament l’antic hotel per fer-hi tres unitats de convivència que funcionaran com a tres pisos autònoms amb 8 persones a cadascun; i la segona fase, que es desenvoluparà quan la Generalitat els hagi concertat les places, ha de servir per inaugurar un centre de dia al mateix hotel. Aquest centre de dia ha de permetre que les 24 persones que visquin a Terradelles puguin treballar al mateix edifici i, a banda, que hi hagi unes 8 places més disponibles perquè persones que dormen a casa seva hi vagin a treballar cada dia. Però la fundació insisteix que això només passarà quan la llar-residència estigui en marxa i el projecte camini per si sol.

L’edifici de l’alberg de Gironella, una opció aparcada temporalment

Fa poc més d’un any, l’edifici de l’alberg de Gironella era el més ben posicionat perquè s’hi fes el que finalment volen inaugurar a Terradelles. Tal com va avançar l’Aquí Berguedà, l’Ajuntament de Gironella estava disposat a cedir l’edifici de l’alberg a la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà perquè hi faci una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. D’haver-se concretat, el moviment hauria servit per donar un ús a l’edifici per primera vegada, vint anys després d’iniciar-ne la construcció.

L’alberg és a tocar de la zona esportiva, al costat del camp de sorra que hi ha a la vora del pavelló. El problema és que, ara mateix, és un edifici a mig fer i, abans de portar-hi la residència calia acabar les obres. A la Fundació, disposar d’un espai li corre molta més pressa i, per això, s’ha decidit optar per la via Terradelles, tot i que la gerent ha recalcat que és “un espai que, en el futur, farà falta” i continua com una opció sobre la taula a llarg termini.

X