El quartet MÈLT, al Concert de Patum del 2022

El Memorial Ricard Cuadra confia recuperar la normalitat després de dos anys de pandèmia: el 2020 es va suspendre i el 2021 es va fer dins el Teatre Municipal amb l'aforament molt limitat

La Banda del Memorial Ricard Cuadra ja té acompanyant per al Concert de Patum d’aquest 2022: serà el Quartet MÈLT. Serà dissabte 11 de juny, a la plaça de Sant Pere, a 2/4 de 10 del vespre. En un comunicat, els organitzadors han anunciat que el grup vocal, conegut per la seva victòria al concurs de TV3 “Oh, Happy Day”, serà el protagonista d’un concert que espera recuperar la normalitat després de dos anys eclipsats per la pandèmia. El 2020 el Memorial directament es va haver de suspendre i el 2021 es va fer al Teatre Municipal amb l’aforament molt limitat.

25 anys sense Ricard Cuadra

El d’aquest any hauria de ser el XXVè Concert Memorial Ricard Cuadra, però serà el XXIVè pel fet que el 2020 no es va poder celebrar. Fa, doncs, vint-i-cinc anys que en Ricard Cuadra va morir, després d’organitzar, aquell 1997, el tercer Concert de Músiques de La Patum. Els organitzadors del seu memorial destaquen “l’enorme importància de la tasca encetada pel Ricard per a la recuperació, dignificació i endreça de la música de La Patum” i recorden que, durant aquest últim quart de segle, han intentat donar continuïtat a aquesta tasca amb el Concert de Patum.

Cada any, el Concert de Patum es fa dissabte abans de Corpus. Les peces que s’hi interpreten són úniques, escrites expressament per al concert i creades a partir de melodies de la Patum. A banda, l’organització intenta que cada any hi vinguin músics de renom i qualitat: hi han passat noms com Albert Guinovart, Manel Camp, Llibert Fortuny, La Dharma, Àlex Martínez, Lloll Bertran, Andrea Motis i un llarg etcètera. Així, s’ha aconseguit interpretar melodies patumaires amb acordions, orquestra de corda, grup de percussions, big band de jazz, cobla o coral… I sempre, amb la participació de la Banda del Memorial Ricard Cuadra, formada per músics de totes les formacions berguedanes que toquen La Patum i que, voluntàriament, dediquen una part del seu temps a fer possible el concert.

Els MÈLT

Enguany el Quartet MÈLT interpretarà obres escrites pels compositors berguedans Robert Agustina, Sergi Cuenca, Roger Belmonte i Ferran Badal. El grup vocal està format per quatre cantants procedents de diferents indrets del nostre país units pel món del cant coral català. Junts van decidir emprendre un il·lusionant projecte conjunt amb l’objectiu de gaudir de la música i transmetre-la a tothom qui els escoltés.

Els integrants actuals de la formació són la soprano Carolina Alabau (Rubí), la contralt Ariadna Olivé (Barcelona), el tenor Eloi Fort (Tarragona) i el baríton Oriol Quintana (Sabadell). Treballen un repertori molt ampli i variat, basat essencialment en obres escrites per a cor mixt a quatre veus a cappella, i que comprèn des de la música antiga fins a temes moderns de gèneres diversos i de caràcter popular. Van fer-se molt populars en guanyar el concurs “Oh, Happy Day” de TV3 i, des d’aleshores, han sovintejat les seves actuacions arreu de Catalunya.

El repertori del concert inclourà des de balls de gegants, basats en cançons populars i que, per tant, ja tenen lletra (amb arranjaments de Robert Agustina), a peces amb lletres inèdites d’en Pep i en Màrius Moneo, com els temes republicans de Queralt i Patum (música de Roger Belmonte) o bé el rap dels Plens (arranjament de Sergi Cuenca), l’havanera dels gegants (d’en Sergi Cuenca), peces recuperades i revisades per a l’ocasió com els arranjaments per coral d’en Ferran Badal, peces totalment noves com la fuga del Ball de l’Àliga (de Robert Agustina) i la coneguda cançó d’en Francesc Ribera (Titot) «L’últim tirabol», en un arranjament nou d’en Sergi Cuenca. A la segona
part, com sempre, hi haurà un salt de Patum complet a càrrec de la Banda del Memorial Ricard Cuadra, amb alguna ajuda del Quartet MÈLT.

X