L’oposició de Berga retreu “inacció” al govern davant el conflicte entre plens i maces i exigeix una solució

Junts per Berga diu que han fet propostes, però no les revela, i diu que pertoca al govern prendre una decisió. El PSC assegura que va arribar a proposar un referèndum entre la població com a última opció per desencallar el conflicte

Primer pronunciament públic de l’oposició de Berga sobre el conflicte entre plens i maces de la Patum. Els dos grups opositors, Junts per Berga i el PSC, han emès un comunicat conjunt on retreuen a l’equip de govern “inoperància i inacció a l’hora d’afrontar el conflicte” i li exigeixen que prengui “les decisions necessàries per garantir el desenvolupament de la patum 2022 amb la màxima normalitat, i que resolgui el conflicte obert”.

Preguntat per l’Aquí Berguedà, el portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha afirmat que “se’ns ha acabat la paciència” i ha relatat que, en els últims anys, els dos grups de l’oposició han mantingut el silenci perquè així els ho demanava el govern, però a canvi esperaven que l’executiu hi posés remei. I s’han cansat d’esperar. Aymerich entén que “ara la pilota és a la teulada de l’Ajuntament” perquè tant vestidors de plens com saltadors de maces els demanen que prenguin una decisió.

En el comunicat, Junts per Berga i PSC parlen de “prendre les decisions necessàries”, però no les detallen. En la conversa amb l’Aquí Berguedà, Aymerich també ha preferit reservar-se les propostes que assegura haver fet al govern: “No ens pertoca a nosaltres revelar la solució”. Això sí, el portaveu de Junts per Berga sí que ha dit que el govern ha vist amb bons ulls les propostes que en els últims mesos s’han fet des de l’oposició per desencallar la qüestió: “Com a mínim no han dit mai que no”.

El cas és que ara, a poc més d’un mes pel ple de l’Ascensió, l’oposició es desmarca de l’actuació del govern i assegura que “no vol seguir sent còmplice de la inoperància i inacció” que entenen que ha protagonitzat l’executiu.

S’ha arribat a plantejar fer un referèndum

Des del PSC, Abel Garcia ha detallat, també a l’Aquí Berguedà, que durant el procés de mediació que s’ha fet en els últims mesos s’ha arribat a plantejar fer un referèndum entre la població com a última via per desencallar la situació. “Si això ho ha de decidir el poble, tenim mètodes de participació per fer-ho”, ha assegurat, però ha lamentat que ara ja es va tard. El regidor del PSC, però, critica que “és un tema que ve d’anys enrere i fins i tot la pandèmia ha donat dos anys de pròrroga per poder-lo solucionar abans de la següent Patum”.

El portaveu socialista ha afegit que durant tots aquests mesos ha mantingut el silenci que li va demanar el govern “per una qüestió de lleialtat institucional“. Però ara ha pres la decisió de desmarcar-se de l’acció de qui mana “per posar tots els ous en el mateix cabàs”. En aquest darrer aspecte, Garcia considera que “el govern només té en compte l’oposició pel que li interessa”, critica que en determinats aspectes se sent “menystingut” i per això conclou que “si no em volen en segons quins temes, tampoc m’hi trobaran en segons quins altres”.

Reunió del Patronat de la Patum aquest divendres

Tot això, quan falten poques hores perquè el Patronat de la Patum es reuneixi en la sessió ordinària d’abril. A l’ordre del dia, hi ha 10 punts, però cap d’ells parla clarament del conflicte entre plens i maces. Entre altres qüestions, està previst tractar la programació d’actes previs a la Patum, la data del trasllat de la comparseria als baixos de l’Ajuntament, els títols de patumaires i patumaires d’honor o l’estat de les sol·licituds per fer d’administradors de la festa.

X