El Berguedà apadrina el Tour du Lord per maximitzar l’impacte econòmic de les seves rutes a la comarca

El Consell Comarcal del Berguedà aportarà 15.000 euros a l'edició d'aquest estiu i els organitzadors han dissenyat diverses rutes que passen pel Berguedà

El Tour du Lord s’expandeix cap al Berguedà com mai abans. És una iniciativa de dos joves de la Vall de Lord, el Jordi Vallès i el David Ariño, que en temps de pandèmia van decidir llançar a les xarxes una sèrie de rutes en bicicleta a la Vall de Lord que incloïen diversos punts del recorregut on poder parar a beure, menjar o comprar. L’objectiu era dinamitzar econòmicament a través del ciclisme aficionat. I amb el temps s’han convertit en tot un ‘boom‘ a les xarxes socials. Aquest estiu el Tour du Lord ha sumat una nova col·laboració, la del Consell Comarcal del Berguedà, que hi aportarà 15.000 euros i això farà que algunes de les rutes plantejades per aquest estiu passin pel Berguedà.

Aquest dimecres, en roda de premsa, representants del Consell Comarcal, el Jordi i el David han presentat l’acord de col·laboració. La principal joia que surt de l’acord és que el ‘Grand Départ‘, la prova estrella de l’edició, serà exclusivament al Berguedà. Comença a Guardiola de Berguedà i passarà per punts icònics de la comarca com la Collada Sobirana, Sant Jaume de Frontanyà, Malanyeu i final a Coll de Pal. La ruta es podrà fer durant tot l’estiu (fins al 15 de setembre), però l’organització encoratja els ciclistes a fer-la aquest pròxim diumenge, 15 de maig, que és el dia en què el Tour du Lord 2022 es donarà per inaugurat i prometen portar animació a la jornada.

Una de les peculiaritats del Tour du Lord és que és totalment gratuït i que cada participant el pot fer quan vulgui i pot escollir fer totes les etapes o només algunes. “Nosaltres oferim els recorreguts i els al·licients de cada ruta, però el participant escull quan i com hi participa”, ha relatat Jordi Vallès a la roda de premsa. Així, la idea de l’organització és que, durant els quatre mesos que oficialment dura el Tour du Lord, els punts per on transcorren les etapes siguin un niu de ciclisme i que això tingui un impacte econòmic a la zona.

A banda del ‘Grand Départ‘ amb inici a Guardiola i final a Coll de Pal, el Berguedà tindrà més punts de pas del Tour du Lord. Per exemple, l’etapa 5 comença a Sant Llorenç de Morunys, però passa per Berga, puja a Queralt i acaba als Rasos de Peguera.

“Una campanya de màrqueting que ens ve feta”

Des del Consell Comarcal, el president Josep Lara i els consellers Abel Garcia i Lluís Vall han coincidit que “és una campanya de màrqueting que ens ve feta i que ja sabem que funciona”. En aquest sentit, Garcia ha recalcat que “els passos previs per fer un projecte com aquest, amb un impacte tan gran cap al territori, ens costaria molts més diners dels que hi posem”.

De fet, des de l’organització, el Jordi i el David han apuntat que en la darrera edició del Tour du Lord van comptar unes 18.000 participacions. “Només que cada participant deixi un euro a la comarca ja haurem generat un impacte al territori, amb la nostra inversió, i està clar que la despesa serà molt més gran”, ha recalcat Abel Garcia.

Per la seva banda, Lluís Vall, com a president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha reivindicat que “el Berguedà disposa d’unes carreteres que iniciatives com el Tour du Lord ens fan valorar com a infraestructures portadores d’activitat” i això -diu- ens permet “veure-les com una oportunitat”. Vall ha assegurat que “el ciclisme està explotant a Catalunya” i defensa que aliances com la que aquest dimecres han presentat són “garantia d’èxit”.

En la mateixa línia, el president comarcal, Josep Lara, ha detallat que el Consell fa mesos que es va posar en contacte amb els organitzadors del Tour du Lord, que “han mostrat tenir moltes ganes d’eixamplar i engrandir el seu projecte cap al Berguedà“. Tot i això, els dirigents comarcals han admès les dificultats tècniques per encabir el projecte en el programa d’actuacions de l’administració: “Ha calgut un gran treball de la gent de la casa per poder fer realitat aquesta col·laboració amb un projecte tan potent i a la vegada tan transgressor i allunyat de la manera de funcionar de l’administració pública”.

Una edició per rendibilitzar el model

La col·laboració amb l’administració pública és una fita que fins ara l’organització del Tour du Lord no havia aconseguit. En les primeres edicions les administracions de la Vall de Lord havien fet petites aportacions al projecte, però res comparat amb el que s’ha assolit aquest any a través del Consell Comarcal del Berguedà i també a través de les administracions del Solsonès.

De fet, els organitzadors admeten que en les primeres edicions la idea va anar creixent i es va anar consolidant com una sensació a les xarxes (actualment tenen 11.600 seguidors a Instagram), però no hi van guanyar ni un cèntim: “Al contrari: hi vam perdre moltes hores de feina”. Per aquest any, la idea és poder rendibilitzar les hores que destinen a fer-ho possible i, a la vegada, seguir ajudant als territoris del Tour a poder treure partit econòmic del pas de ciclistes.

Tota la informació sobre el Tour de Lord, AQUÍ

X