El Berguedà demana ajuda a la Generalitat per fer que els turistes gastin més a la comarca

En una reunió amb la Directora General de Turisme, Marta Domènech, la comarca lamenta que la despesa mitjana per persona dels visitants del Berguedà és molt baixa en comparació amb altres comarques. Per revertir-ho, s'ha demanat a Doménech un cop de mà per poder optar a més línies d'ajuts

El Berguedà vol fer créixer el turisme familiar, de qualitat i desestacionalitzar-lo durant tot l’any i aconseguir que es desenvolupin els projectes pendents per ajudar a tirar endavant al sector a la comarca. El sector de l’hostaleria i turisme del Berguedà s’ha reunit aquest dimecres amb la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, en una trobada organitzada per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i l’Associació d’Agroturisme del Berguedà.

En aquesta trobada, que s’ha fet a la casa rural de la Creu de la Pinya, el sector turístic ha expressat a Marta Domènech la preocupació pel fet que la despesa mitjana per persona dels visitants al Berguedà és molt baixa en comparació amb altres comarques del territori. Per revertir-ho, les associacions del sector han demanat a la directora general “les opcions reals per desenvolupar projectes i que el Berguedà pugui optar a més línies d’ajudes i, a la vegada, poder-se vendre com a territori i destinació d’una manera directa internacionalment”.

Els representants del sector han expressat a Domènech la voluntat de mantenir i fer créixer el turisme familiar, de qualitat i desestacionalitzat al Berguedà, i a la vegada, de recuperar el turisme estranger que tenia la comarca com a destinació preferent abans de la pandèmia. Tornar a atraure aquest perfil de visitant -el que ve de l’estranger- és pràcticament l’única fita que el sector té pendent per recuperar l’escenari pre-pandèmia.

Un altre dels temes que s’han tractat durant la reunió ha estat en quin punt es troba el Pla de Sostenibilitat Turística 2021 que va rebre el Berguedà i que s’ha d’executar durant els pròxims mesos, així com les opcions futures per optar a noves ajudes.

La reunió a la Creu de la Pinya ha comptat amb la presència dels presidents de l’ACEB, Hostaleria i Turisme i Agroturisme, Josep Maria Serarols, Jordi Badia i Oriol Baños. També hi ha estat la reunió la directora dels serveis territorials d’Empresa de la Catalunya Central, Teresa Clotet, i l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez.

La Baells, la Via Blava, les colònies, els Rasos, Queralt, la Patum…

Durant la trobada també s’han fet algunes pinzellades de problemàtiques endèmiques de la comarca, com el desenvolupament de projectes i recursos motor com el del pantà de la Baells, de la Via Blava del Llobregat o de les colònies industrials, així com de l’aprofitament de l’entorn dels Rasos de Peguera, de la connexió Coll de Pal o de com treure rendiment del santuari de Queralt.

La sessió també ha servit per demanar els camins i les possibilitats econòmiques a explorar per desenvolupar el futur projecte de la Casa de la Patum, un dels potencials turístics de Berga i la comarca pel que calen recursos.

800.000 pernoctacions al Berguedà en tot el 2021

Abans de la reunió, Anna Parcerisa, consultora turística, ha fet una pinzellada de la situació del Berguedà pel que fa al sector turístic. Ha recordat que el turisme al Berguedà suposa el 7% del PIB, que actualment s’ofereixen 13.500 places d’allotjament i que el 60% són places de càmping i el 10% de turisme rural. Segons les dades de Diputació, el 2021 es van registrar unes 800.000 pernoctacions al territori i el perfil de visitants és públic familiar, en cotxe propi i que escullen el Berguedà per oci i natura.  Una de les principals notes negatives és la poca despesa mitjana per visitant i la necessitat de créixer i guanyar en competitivitat, i a la vegada, fer valdre els recursos amb alt potencial del Berguedà.

X