Berga i l’Espunyola, implicades en una xarxa que tenia més d’una vintena de plantacions de marihuana a la Catalunya central

La investigació, que es va iniciar a finals del 2020, va finalitzar amb 31 detinguts i 31 entrades i escorcoll en domicilis i establiments comercials del Berguedà, el Bages, el Solsonès i el Moianès, a finals d'abril

Agents de Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Central i de la Unitat d’Investigació de les comissaries de Berga i Manresa van detenir, el passat 27 d’abril, 31 persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

El macrooperatiu era més que conegut. Aquell matí Berga va quedar plena de furgones policials i aquell mateix dia els Mossos van fer públic que es tractava d’un operatiu contra el tràfic de drogues. Ara a més, la policia catalana ha fet públic que es van detenir 31 persones i es va entrar en 31 domicilis. A més, els Mossos han destapat que els escorcolls al Berguedà no només van ser a Berga, sinó que també n’hi va haver a l’Espunyola. Fora de la comarca, també hi ha implicades les localitats de Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Horta d’Avinyó, Santa Maria d’Oló i Llobera.

Durant els escorcolls es van intervenir un total de 32.245 euros en efectiu i es van localitzar 22 plantacions interiors de marihuana, amb un comís aproximat de 5.000 plantes, 2.000 esqueixos i 25 kg de cabdells. També es va localitzar 1 kg de cocaïna.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 30 d’abril i el jutge va decretar presó per a tres dels arrestats i llibertat amb càrrecs per als altres.

Com funcionava l’organització desmantellada?

Les detencions són fruit d’una investigació que es va iniciar a finals del 2020 per part de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Berga. Els agents van tenir coneixement que una família que residia a Berga es dedicava al cultiu i venda de marihuana.

Poc després d’iniciar la investigació, els agents van esbrinar que els detinguts formaven part d’un grup criminal que treballava de manera coordinada i operava en diverses poblacions del Bages i el Berguedà. A partir d’aquí, la Divisió d’Investigació Criminal i la Unitat d’Investigació de la comissaria de Manresa es van afegir a la investigació dels fets.

Els investigadors van esbrinar que es tractava d’un grup de persones vinculades familiarment entre si. Cadascuna gestionava de forma personal cultius concrets, però treballaven de forma coordinada a l’hora d’aconseguir material pel manteniment. A vegades, també ajuntaven tot el producte obtingut dels diferents cultius per vendre’l i col·locar la marihuana en global.

Dins del grup també hi havia persones encarregades de buscar habitatges per fer els cultius i persones que realitzaven les instal·lacions elèctriques i el posterior manteniment.

https://twitter.com/mossos/status/1524629901114064896