El Govern ha obert 7 expedients en 7 anys per rescats per imprudències i només n’ha cobrat 2

El PSC recorda que hi ha rescats que els ha de pagar el rescatat perquè s'han hagut de fer per imprudències seves o per males pràctiques i critica "la gairebé nul·la efectivitat del Govern" per cobrar-los

El Govern de la Generalitat només ha obert set expedients des del 2015 per rescats que els Serveis d’Emergències han hagut de fer per causes d’imprudència o males pràctiques de la persona rescatada. A més, d’aquests set expedients, el Govern només n’ha cobrat dos, mentre que quatre continuen en via executiva i un es va anul·lar per estimació del recurs presentat. El Berguedà és una de les zones del país on s’han de fer rescats, tot l’any.

Segons la resposta oficial que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha donat per escrit al PSC i a la qual ha tingut accés l’Aquí Berguedà, en set anys el Govern ha fet pagar uns 2.740 a rescatats per imprudències o males pràctiques. Aquests diners, però, corresponen únicament a dos rescats: a Montserrat, en una zona tancada senyalitzada com a perillosa, el juliol del 2018; i el de dos excursionistes al refugi de Coma de Vaca (Ripollès) que no duien l’equipament adequat, amb l’estat d’alarma decretat i les restriccions de mobilitat vigents, el març del 2020.

Els altres cinc expedients van dels 1.303 euros als 9.866, es van obrir entre juliol del 2018 i març del 2020, i no s’han cobrat. Quatre no s’han cobrat perquè encara estan en via executiva i un s’ha anul·lat perquè el rescatat ha presentat recurs, s’ha acceptat i s’ha anul·lat la multa.

En aquest escenari, el PSC ha emès un comunicat on denuncia “la manca d’efectivitat del Govern” a l’hora de cobrar els costos d’aquests rescats. Entenen que les xifres que els ha donat el conseller Elena constaten “la gairebé nul·la efectivitat del Govern” per cobrar els rescats i lamenten que “aquesta baixíssima aplicació de les normes vigents, suposa un incentiu per continuar-les vulnerant”.

En aquest sentit, els socialistes recorden que ja hi ha una taxa que estableix quant cal fer pagar als rescatats per imprudències. La taxa fixa que cal fer pagar 41,80 euros per unitat i hora dels Bombers, 54,25 euros per unitat i hora de cada vehicle o 3.151,30 euros per unitat i hora d’un helicòpter. Amb les dades sobre la taula, el PSC dedueix que “més del 95% del cost dels rescats van a càrrec de l’erari públic” i exigeixen que s’hi estigui més a sobre: “Som conscients de les dificultats, en alguns casos, d’imputar causes d’imprudència i males pràctiques, però no en centenars d’altres en què s’ha constatat la falta de preparació, la inadequació de vestimenta o equipament o, fins i tot, davant l’ordre d’evitar pràctiques per causes meteorològiques”.

X