Rosa Prat: “Firhàbitat dona idees. Tots tenim una casa, tots volem salut i tots volem estalviar”

L'Aquí Berguedà entrevista la berguedana Rosa Prat, membre de la junta de l'ACEB, ha liderat l'impuls de Firhàbitat des del primer moment

Aquest cap de setmana torna Firhàbitat a Avià. És la gran aposta de la patronal d’empresaris del Berguedà. Va néixer fa un any per posicionar el Berguedà com un territori de referència en bioconstrucció i eficiència energètica i aquest any no només consolida el model, sinó que multiplica els espais on es desenvolupa la fira. I enguany, amb un objectiu molt clar: atraure tota mena de ciutadans amb la idea de donar-los idees sobre què poden fer a casa per millorar la seva qualitat de vida i, a la llarga, per abaratir els rebuts.

La berguedana Rosa Prat, membre de la junta de l’ACEB, ha liderat l’impuls de Firhàbitat des del primer moment.

Només cal passejar-se cinc minuts per Avià i veure tot el que s’està preparant per tenir clar que aquesta Firhàbitat creix molt respecte a la de fa un any. Per què?

Sobretot per atraure públic general. Ens interessen els visitants tècnics, és a dir gent que ha començat a treballar en aquest àmbit o empreses ja amb experiència, però també ens agradaria seduir el client final perquè al final si no generes la demanda, és molt complicat que les empreses hi comencin a apostar. Si la gent demana edificis més eficients, les empreses veuran que han de tirar cap aquí. I per arribar aquí s’ha de donar molt a conèixer encara.

Noteu que la gent és reticent a pensar a fer obres a casa per millorar en eficiència?

Hi ha de tot. Però notem que hi ha molts tòpics que s’han de trencar. Pot ser sí que d’entrada l’obra serà més cara, però ho amortitzaràs amb l’estalvi energètic que no tindràs si fas una altra mena d’actuació. I els que pensen que no han de venir a la fira perquè no entendran res del que els estan dient, que s’ho treguin del cap. Les conferències estan molt enfocades a ells. Tots tenim una casa, tots volem tenir salut i tots volem estalviar. No hi ha ningú a qui no li importi ni la salut ni la butxaca.

Què hi trobarà la gent, a Firhàbitat?

Idees per abrigar la casa per fora, els tancaments, el control solar (pèrgoles, persianes…), acabats sense tòxics (pintures, revestiments…), conferències sobre la qualitat de l’aire interior… És una oportunitat única per veure materials i empreses, per agafar idees de coses que pots fer. De fet, l’experiència del primer any ens diu que ve molta gent amb ganes de fer-se una casa o de fer obres a la que ja té. La gent ve per agafar idees: veuen el material, parlen amb l’empresa i demanen pressupost.

Parles de dos pilars bàsics: millores per a la salut i altres per a l’estalvi econòmic. Comencem per la salut: què pots fer a casa teva per tenir beneficis de salut?

El primer que es mira és que no utilitzis químics ni tòxics en pintures ni revestiments. És important els materials que tries per fer obres. També està bé pensar en les instal·lacions que vols per a casa teva. Ara hi ha idees relativament senzilles com ara instal·lar un aparell als diferencials de casa per sectoritzar la casa. Això et permet rebaixar els nivells de radiació de la zona de descans i, a la nit, quan tanques l’última llum de l’habitació, la teva zona de descans queda lliure de camps electromagnètics fins a l’endemà al matí, quan la tornes a obrir.

I en l’àmbit de l’estalvi?

Els tancaments, les finestres, els vidres, els sistemes de calefacció i l’ús d’energies renovables.

Suposo que el que més preocupa a la gent és la inversió inicial. Allò de: “Sí, sí, m’agrada molt tot el que em diuen, però no sé si tinc els diners que val fer-ho”.

Hem de pensar que aquests diners es poden amortitzar relativament de pressa. Qualsevol actuació que fem en un habitatge ens ha de durar molts anys, per tota la vida en molts casos. Si tu ho amortitzes en cinc anys, a partir de l’any 5 estàs estalviant. I jo sempre recomano molt el tema de les ajudes: hi ha ajudes a fons perdut i crèdits a 10 o 15 anys… És buscar la manera que es pugui assumir aquella inversió i pensar que estàs invertint a la teva butxaca i que també fas una cosa per millorar el medi ambient.

I a Firhàbitat, quants expositors hi haurà per agafar totes aquestes idees?

Gairebé una cinquantena.

Més que l’any passat?

Sí, l’any passat érem una trentena.

Heu preparat una fira més espectacular.

Sí. Per exemple, a la plaça de l’Ateneu hi ha un concurs amb fusta molt divertit de veure: durant tot el dissabte hi haurà quatre equips d’especialistes intentant replicar una estructura de fusta que haurà fet el Gremi de la Fusta i el Moble. També hi haurà una demostració de tècniques constructives amb terra a tocar de l’Ateneu, i qui vulgui s’hi podrà agafar per treballar-ho ell mateix. A més, per la canalla -que l’any passat n’hi va haver molta- hem intentat preparar tota mena de tallers perquè els que vulguin s’hi puguin passar tot el matí de dissabte o de diumenge i tocar diferents tècniques.

Fa la sensació que Firhàbitat és difícil que es mogui d’Avià

La primera idea era que fos itinerant. Però quan t’hi poses veus que és complicat portar-la a altres llocs perquè a Avià funciona molt bé. És fàcil muntar-la, entorpim relativament poc la vida del poble i ens queda tot molt a prop. A més, és important recordar que no vam començar aquí perquè sí: Avià ja ens agradava perquè és un municipi amb tradició per impulsar polítiques relacionades amb l’eficiència energètica.

X