Hilari Novillo i la gossa Beyon, guanyadors del Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug 2022, amb Laura Borràs. ACN

La gossa Beyon, del pastor Hilari Novillo, guanya el Concurs de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug

Més de 2.000 persones s'han aplegat a la 58a edició d'un concurs on s'ha pogut palpar la preocupació per la manca de relleu entre els pastors

 Més de 2.000 persones s’han aplegat aquest diumenge al Prat del Castell de Castellar de n’Hug per assistir al 58è Concurs Internacional de Gossos d’Atura. Hi han participat deu pastors (de les quals una era una dona que s’estrenava en la disciplina) amb els seus gossos procedents de Catalunya, el País Basc, el País Valencià i les Balears. El guanyador ha estat Hilari Novillo, de Santpedor, amb la gossa Beyon. Entre d’altres, el jurat ha valorat la “compenetració” entre la gossa i el pastor. No és la primera vegada que Novillo guanya a Castellar, si bé ja ho va fer dos cops amb la mare de la Beyon, la Whitney. Malgrat que el concurs pretén reivindicar l’ofici de pastor, els organitzadors temen pel futur donada la manca de relleu generacional.

Després de dos anys aturat per la pandèmia, el darrer diumenge del mes d’agost Castellar de n’Hug ha tornat a acollir el tradicional Concurs Internacional de Gossos d’Atura. Hilari Novillo ha repetit al podi i s’ha emportar el màxim guardó. Ja ho va fer en dues ocasions l’any 2017 i el 2012 amb la Whitney, la mare de la Beyon, la gossa amb què ha competit aquest diumenge. “El concurs ha estat una mica complicat. Hi havia ovelles que semblaven molt fàcils, però després plantaven cara als gossos”, ha explicat Novillo. En l’última prova, a Novillo se li ha escapat una ovella, la resta han entrat i han sortit del corral sense problemes. “Hem de prioritzar el benestar animal, jo prefereixo respectar l’ovella abans que el gos i per això he renunciat a ella”. Aquest fet l’ha penalitzat una mica, però finalment no ha impedit que s’alcés amb la victòria.

La secretària de la Federació de Concursos de Gossos d’Atura, Maribel Martínez, ha explicat que principalment, més que l’execució final, es valora que les ordres que el pastor dona al gos, aquest les obeeixi. “Que no sigui un gos que vagi a la seva”, ha detallat Martínez. “Després també a vegades el pastor s’equivoca, i fins i tot hi ha gossos que en saben més que el pastor i veus com els corregeixen”, ha afegit. Martínez també ha valorat que les ovelles que han participat al concurs aquest diumenge “eren bastant tossudes”. “Hi havia moments que es col·locaven en un lloc i costava molt que els gossos les poguessin moure. A vegades això passa i no hi ha manera de treure-les”, ha explicat.

Novillo ha compartit el podi amb Miquel Sastre, un pastor de les illes Balears que ha quedat segon gràcies al seu gos Tronc. Moisès Tarrés, un pastor de Viladrau (Osona), i el seu gos Mac han quedat tercers.

El pastor Hilari Novillo ha explicat que l’entrenament que fan els seus gossos és a base fonamentalment “del dia dia”. “No fem pas concursos cada dia. S’entrenen a base de pasturar les ovelles. Però és cert que hi ha una base, cal que siguin gossos, com els border collie, que porten les ovelles a la sang”, ha matisat. Hilari Novillo es mostra orgullós de la “pedrera” que ha anat fent amb els anys de la qual la Beyon ja és la setena generació.

Un dels pastors del Concurs de Gossos d’Atura 2022, durant la seva actuació. ACN

Manca de relleu generacional entre els pastors

Malgrat que Novillo té relleu assegurat pels gossos que se li van fent grans, el relleu generacional en el cas del pastor no està assegurat. “Jo soc la quarta generació de pastors, però tinc dues filles i això ja s’ha acabat aquí”, ha explicat.

De fet, aquest punt, el del relleu generacional, preocupa també a organitzadors i jurat. Des de l’organització del concurs de Castellar, l’alcalde, Salvador Juncà, ha alertat que cada vegada és més difícil continuar perquè hi ha menys pastors. “Al poble fa deu anys hi havia 5.000 ovelles i ara només n’hi ha 90”, ha lamentat a tall d’exemple. “És una mica preocupant si no hi ha pastors joves que continuïn”, ha dit. De la seva banda, Maribel Martínez, tot i constatar que la mitjana d’edat és elevada, s’ha mostrat més optimista. “Confiem que l’afició que generen els concursos sigui més forta que no el cansament dels pastors, i en comptes de plegar tinguem concursos per molts anys”, ha assenyalat.

L’expresidenta del Parlament, Laura Borràs, ha presidit el concurs acompanyada de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, i el president del Consell Comarcal, Josep Lara. Tant Borràs com Vestit han destacat la importància de preservar i mantenir una tradició tan arrelada al territori i que “explica qui som”. De la seva banda, Lara ha destacat la cita a Castellar de n’Hug com una de les més conegudes i que més turisme aporta a la comarca. “Cal seguir-la defensant i mantenint”, ha dit Lara.