Augmenten la vigilància al Parc Natural del Cadí-Moixeró per controlar l’allau de boletaires

La mesura forma part del pla de xoc del Departament d’Acció Climàtica per compatibilitzar la protecció ambiental amb els usos i les activitats tradicionals i l’ús públic i social d’aquests espais, amb una gestió turística responsable

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat intensificarà la vigilància als indrets més visitats i afectats per massificació del Parc Natural del Cadí-Moixeró a partir del dissabte 10 de setembre i fins al diumenge 16 d’octubre, coincidint amb l’època àlgida de la temporada de bolets. Al llarg d’aquestes setmanes, uns guardes rurals vetllaran perquè els visitants es comportin d’acord amb la normativa general de Catalunya i amb l’específica del Parc, en matèria de medi natural, i per a la seguretat en les zones d’aparcament, amb un treball d’informació i dissuasió.

D’aquesta manera, es pretén minimitzar les possibles incidències relacionades amb l’allau de visitants que cada tardor s’atansen al Parc, molts dels quals no estan sensibilitzats sobre la necessitat de preservar i tenir cura del medi natural, especialment en espais protegits de gran valor com el Parc. Les principals problemàtiques que algunes persones ocasionen en aquest indret, i que es preveu vigilar, són la circulació motoritzada per espais restringits als vehicles motoritzats, l’erosió i la degradació del sòl i de la vegetació, l’afectació a la fauna, a la ramaderia i als particulars que habiten en aquests espais per sortida dels camins, la generació de soroll i escombraries, l’enlairament de drons, l’aparcament indegut, o l’acampada, entre d’altres.

La mesura és fruit de la implementació del pla de xoc del Departament d’Acció Climàtica per compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora, la fauna i els valors ecosistèmics dels espais naturals i els usos i les activitats tradicionals que s’hi duen a terme amb l’ús públic i social d’aquests espais i amb una gestió turística responsable, a fi de garantir la seva compatibilitat amb l’activitat ramadera extensiva, l’activitat agroforestal o l’activitat cinegètica. Al web www.espaisnaturals.cat, hi ha recomanacions per visitar els espais naturals de Catalunya, la normativa vigent o informació pràctica per planificar les estades.