Ja hi ha nou disseny per als vestits dels Gegants de la Patum: s’ha imposat la idea més continuista

"Una mirada al passat" ha guanyat el concurs per renovar els vestits dels Gegants de la Patum gràcies a la valoració del jurat qualificador. La votació popular havia donat més punts a l'altra proposta, "Els nostres avis", més transgressora

“Una mirada al passat” ha estat la proposta escollida del concurs de projectes impulsat per renovar el vestuari de les dues parelles de Gegants de La Patum de Berga. La proposta ha obtingut una puntuació final de 93,74 punts mentre que la segona proposta finalista, titulada “Els nostres avis” i força més transgressora, ha sumat 80 punts. La puntuació és el resultat de la suma de la valoració del jurat qualificador i la votació popular del certamen i, de fet, amaga alguna sorpresa.

La idea que ha perdut el concurs ha estat la més votada pels ciutadans. Tot i això, abans d’obrir la votació popular, el jurat qualificador es va reunir per valorar i puntuar les dues propostes d’acord amb els criteris tècnics i econòmics establerts i va puntuar millor la proposta que ha acabat guanyant. El jurat qualificador podia donar un màxim de 50 punts a cada proposta i en va donar 47,5 a “Una mirada al passat” i 30, a “Els nostres avis”.

A les urnes la història va ser una altra. Del 4 al 17 de juliol totes les persones empadronades a la ciutat i majors de 16 anys van poder votar a través d’una aplicació informàtica. Podien atorgar un màxim de 10 punts, destinant-los tots a la mateixa proposta o bé repartint-los entre les dues. Un cop tancades les votacions, amb 806 participants, es va fer la regla de tres per convertir el total de vots de la proposta més votada en 50 punts i convertir també en punts els vots de la segona, en funció de la distància que la separi de la guanyadora.

A dalt, la proposta que ha perdut, “Els nostres avis”; a baix, la guanyadora, “Una mirada al passat”. AJ BERGA

“Una mirada al passat” va obtenir 3.813 punts i “Els nostres avis” va sumar 4.123 punts. Així, i segons la regla de tres establerta en el reglament, “Els nostres avis” va sumar 50 punts de votació popular, mentre que “Una mirada al passat” en va assolir 46,24. I no hi va haver cop de teatre respecte al que havia escollit el jurat qualificador:

  • Una mirada al passat”: 47,50 punts (jurat qualificador) + 46,24 punts (votació popular) = 93,74 punts.
  • Els nostres avis”: 30 punts (jurat qualificador) + 50 punts (votació popular) = 80 punts. 

Els vestits s’haurien d’estrenar la pròxima Patum

L’Ajuntament de Berga va presentar el març passat el concurs de projectes per dissenyar el nou vestuari dels Gegants de La Patum. El consistori va optar per fer un concurs de projectes per garantir que les propostes presentades fossin efectuades per professionals del sector del disseny de moda, la confecció o la sastreria i que poguessin aportar la documentació necessària per assegurar-ne l’execució. Com a concurs de projectes, que es regula en el marc de la llei de contractació del sector públic, la iniciativa ha estat treballada conjuntament entre les àrees de Contractació i Festes del consistori berguedà.

Un cop finalitzat el procés de selecció de la proposta es procedirà a la signatura del contracte de serveis i l’atorgament del premi del concurs de projectes. Tot, amb la idea que la pròxima Patum les dues parelles de gegants estrenin vestits.

X